Hoe combineer ik vis met wijn?  

11/01/2024
|
103
vis en wijn

Vis en wijn kan een heerlijke combinatie zijn, mits je de juiste combinatie kiest. Elke wijn heeft een complex smaakprofiel, verschillend in zoetheid, fruitigheid en zuurgraad. Daarnaast hebben gerechten een brede variatie aan smaken, van hartig tot zoet, bitter, zout en umami. Het kiezen van de juiste wijn kan daarom een uitdaging zijn, in deze blog vind je tips over het combineren van vis en wijn. Zelfs als je op weg bent naar een gezonde levensstijl, mag je af en toe genieten van een wijntje.

Lichte en frisse wijn

Lichte en frisse wijnen hebben meestal een wat lager alcoholpercentage. Ze staan bekend om hun levendige en verfrissende karakter, verrijkt met bloemige en fruitige ondertonen. Een lichte wijn is perfect voor bij licht gegrilde vis, zoals tilapia, kabeljauw of heilbot en bij zeevruchten, zoals garnalen, mosselen en oesters. Deze wijnen zijn vooral populair in de lente en zomer, maar kunnen het hele jaar door gedronken worden. De meest bekende lichte wijnen zijn Pinot Grigio, Sauvignon Blanc en sommige jonge Chardonnays.

Rijke wijn

Rijkere wijnen hebben een vol en uitgesproken smaakprofiel, hierdoor hebben ze meer textuur en een complexe structuur. De vollere wijnen hebben ook een hoger alcoholpercentage dan lichtere wijnen. Deze soorten wijn staan bekend om diepere smaken en intense aroma’s. Een rijke wijn past perfect bij vettere vissoorten, zoals zalm, tonijn of makreel of bij vis met romige sauzen. De zachte en olieachtige textuur van de vissoorten en sauzen is een aanvulling op de volle smaken van de wijn. Denk hierbij aan zwaardere Chardonnay of een licht rode wijn zoals Pinot Noir.

Mousserende wijn

Mousserende wijn is een bruisende en frisse wijn die kan variëren van droog (Brut) tot zoet (Demi-Sec). Bij visgerechten worden vaak de drogere varianten van mousserende wijn geserveerd. De smaken van lichte vissoorten en verschillende schaal- en schelpdieren worden gecomplementeerd door een mousserende wijn. Ook bij sushi, sashimi en ceviche past deze wijnsoort goed, de frisheid en het bruisende karakter kunnen de smaken benadrukken. Daarnaast bieden de bubbels een goed tegengewicht aan de vetheid van gebakken of gefrituurde visgerechten. Voorbeelden van mousserende wijnen zijn Champagne, Prosecco en Cava, bekend van de specifieke regio’s in Europa.

Gerelateerd nieuws  Afvallen, iedereen is anders

Rosé wijn

Een rosé wijn staat bekend om de fruitige aroma’s, verfrissende eigenschappen en lichtroze kleur. De smaken binnen de rosé categorie kunnen erg verschillen, van droog en subtiel tot fruitig en zoet. Vanwege de licht verfrissende eigenschappen, past ook deze wijn erg goed bij de lichte vissoorten en -gerechten. Eenvoudig te bereiden witvis of schaal- en schelpdieren, zoals garnalen en kreeft met rosé wijn is altijd een goede combinatie. Gegrilde vis heeft vaak een licht rokerige smaak, wat goed past bij een fruitige rosé wijn. Bekende soorten zijn Provence Rosé, Tavel Rosé en Sangiovese Rosé.

Rode wijn

Van rode wijn bestaan veel verschillende soorten, de verschillende smaakprofielen sluiten elk aan bij andere soorten gerechten. Een rode wijn kan variëren in smaak van licht tot medium en vol. Bij vis wordt meestal gekozen voor en lichte rode wijn. Medium rode wijnen kunnen een mooie aanvulling vormen op een stevige visstoofschotel zoals bouillabaisse. Gegrilde of gerookte vis kan ook worden gecombineerd met sommige smaakprofielen. Een volle rode wijn kan de subtiele smaak van vis overschaduwen en minder goed aanvullen. De meest bekende rode wijnen zijn Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon. Geknoeid met rode wijn? Lees hier hoe je de vlek er het beste uitkrijgt.

Persoonlijk advies nodig?

Het kiezen van de juiste wijn bij het juiste gerecht kan soms voor problemen zorgen. Ga voor persoonlijk advies langs bij een wijnkenner of bestel een wijnpakket online. Een rode of witte wijn pakket geeft je de mogelijkheid om verschillende wijnen te proeven en testen bij jouw gerechten. Zo kun je ook de mening van anderen vragen en alvast een proefronde draaien voordat het echte diner plaatsvindt.

Meer in deze categorie

Het productieproces van Vodka

|
Blog, Eten

Huel review: een uitgebreide analyse

|
Eten, Health

Shoppen in Maastricht

|
Autoverhuur, Diensten

Zo eet je altijd precies wat je wil!

|
Eten
© Copyright Cursos Maketing Online 2024
hello world!