Het productieproces van Vodka

26/09/2023
|
313
productieproces vodka

Als we zeggen deze items zijn onmisbaar in iedere keuken, dan is vodka niet een van de eerste items waar we aan moeten denken. Echter, is vodka een van de meest populaire dranken ter wereld! De zuiverheid en de neutrale smaak van de drank zorgt voor de populariteit. In deze blog vertellen we je daarom alles over het productieproces van vodka.

Grondstoffen en ingrediënten

Elk productieproces begint met het selecteren van de juiste ingrediënten en grondstoffen. Hoewel sommige vodka's zijn gemaakt van aardappelen of suikerriet, is de meest voorkomende basis graan, zoals tarwe, rogge of maïs. De kwaliteit van deze ingrediënten is van cruciaal belang voor de uiteindelijke smaak van de vodka.

Malen en mengen

De geselecteerde graankorrels worden gemalen tot meel en gemengd met zuiver water om een mengsel genaamd de "mash" te creëren. Dit mengsel vormt de basis voor de fermentatie.

Fermentatie

Gist wordt toegevoegd aan de mash en dit zorgt voor het fermentatieproces. Tijdens deze fase worden de suikers in de mash omgezet in alcohol. Het resultaat is een vloeistof met een laag alcoholpercentage, ook wel bekend als "wash" of "wort."

Het distillatieproces

De wash wordt vervolgens gedistilleerd om de alcohol verder te concentreren en te zuiveren. Dit gebeurt meestal in koperen of roestvrijstalen ketels. Dit proces kan per producent verschillen. Herhaalde destillaties kunnen plaatsvinden om verdere onzuiverheden te verwijderen en om te komen tot de gewenste smaak.

Gerelateerd nieuws  Een spabad thuis: waar let je op?

Het filtratie en zuiveringsproces

Vodka staat bekend om zijn helderheid en dit wordt bereikt door filtratie. De vodka wordt vaak door actieve kool of andere filtermaterialen gegoten om nogmaals overgebleven onzuiverheden te verwijderen. Dit proces zorgt voor een kristalheldere drank zoals wij die kennen.

Alcoholgehalte verdunning

Na het distillatie- en filtratieproces is de kans groot dat de vodka te sterk is om direct te consumeren. Het wordt daarom verdund met water tot de gewenste alcoholsterkte, meestal is dit rond de 40% alcohol per volume (ABV).

Verpakkingsfase

De voltooide vodka wordt gebotteld in glazen flessen en krijgt vaak een label en een kurk. Het ontwerp van de fles kan variëren. Vaak kiezen producenten voor een doorzichtige fles, om de nadruk te leggen op de helderheid van de sterke drank.

Vodka is de perfecte basis

Het resultaat van dit uitgebreide proces is een heldere drank die overal ter wereld wordt gedronken. Vodka kan op zichzelf worden gedronken, maar wordt ook veel gebruikt in cocktails vanwege zijn neutrale smaak.

Als je op zoek bent naar tips voor het organiseren van een feest? Dan mag vodka zeker niet ontbreken, de drank vormt namelijk de perfecte basis voor veel mixdrankjes. Waardoor het vooral geliefd is bij bartenders en amateur cocktailmakers. Zin gekregen in vodka? Klik hier voor belvedere. Of je het nu in een cocktail, puur of ergens daartussenin drinkt, de mogelijkheden met vodka zijn eindeloos.

Meer in deze categorie

Leuke ideeën voor personeelsuitjes

|
Bedrijfsleven, Blog

Hoe bereid je je voor op het geven van borstvoeding?

|
Blog

Hoe kleurkeuze consumentengedrag beïnvloedt

|
Blog

Hoe combineer ik vis met wijn?  

|
Eten
© Copyright Cursos Maketing Online 2024
hello world!