Verschillende soorten animatie

04/07/2021
|
49
Animatiefilmpje

Wat is een animatiefilmpje? Door stilstaande beelden snel na elkaar te plaatsen, lijken deze in beweging te komen. Animatie is dus eigenlijk een soort illusie van beweging. Dit komt doordat een beeld, dat door ons oog wordt opgevangen, nog een kleine poos op het netvlies aanwezig blijft. Wanneer er een tweede beeld in een hoog tempo bijkomt, dan verschijnt deze over het eerste beeld heen. Dit principe vormt de essentie van animatietechnieken. Wij vertellen je graag meer over de verschillen soort animatie.

Tekenfilm

Bij uitstek de meest bekende vorm van een animatiefilmpje: de tekenfilm. Het proces om de tekenfilm te maken is ontzetten arbeidsintensief, dit komt door het feit dat ieder plaatje met de hand wordt getekend. Er zijn maar liefst 24 getekende plaatjes nodig voor 1 seconde aan bewegend beeldmateriaal, dit wordt ook wel 24 frames per seconde genoemd.

De tekenfilm zoals wij die kennen, is met name door Walt Disney bekend geworden. Echter de ware pionier was Winsor McCay, die in 1911 Herald and His Moving Comics maakte. Vervolgens maakte Walt Disney in 1928, met Steamboat Willie, het eerste animatiefilmpje met geluid. Disney is vanaf daar doorgegaan met het maken van tekenfilms tot het begin van 21ste eeuw, waarbij hun laatste getekende film uit 2009 komt. Sindsdien produceren zij alleen nog digitale animatiefilms.

Gerelateerd nieuws  Een SOP zorgt voor uniformisering van werkwijzen

Stop-motion

Bij deze vorm neemt een filmcamera slechts 1 frame op. Vervolgens wordt een object verschoven en wordt er nog 1 frame opgenomen. Een zelfstandig bewegend voorwerp is het resultaat. Het is ontzettend moeilijk om met deze techniek een vloeiende beweging te maken, echter wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van digitale opnametechnieken. Waardoor bijna realistisch resultaat gerealiseerd wordt.

Cut-out animatie

Bij deze vorm wordt het bewegende beeld door middel van uitgeknipte plaatjes gecreëerd. Deze worden namelijk beeld voor beeld bewogen. De techniek is met name bekend geworden door de Britse komieken van Monty Python.

Klei-animatie

Ook wel claymation genoemd, is een vorm van stop-motion. Het grote verschil is dat bij dit animatiefilmpje de objecten gemaakt zijn van klei. Vervolgens worden wederom de kleipoppetjes frame voor frame aangepast, om zo een vloeiend, bewegend beeld te realiseren. Het meest bekende en geprezen voorbeeld van deze animatievorm is Wallace & Gromit.

Meer in deze categorie

Een kleine verbouwing

|
Bedrijfsleven, Blog

Een SOP zorgt voor uniformisering van werkwijzen

|
Bedrijfsleven, Industrie

Onderwater lassen

|
Industrie

Wat is preventief onderhoud?

|
Industrie
© Copyright Cursos Maketing Online 2023
hello world!