Wat is preventief onderhoud?

07/07/2020
|
57
Preventief onderhoud

Preventief onderhoud is een soort proactief onderhoud dat aanpassingen, reiniging, smering, reparaties en vervanging van onderdelen omvat. Preventief onderhoud houdt activa in goede staat en vermindert ongeplande stilstand en grote reparaties. Hierdoor is preventief onderhoud een manier van duurzame bedrijfsvoering; het verlengt immers de levensduur van uw machines.

Waarom uw fabriek preventief onderhouden?

Preventief onderhoud, ook wel afgekort tot PM, wordt uitgevoerd met als doel de levensduur van activa te verlengen door het voorkomen van overmatige afschrijving en waardevermindering of vroegtijdige uitval. Dit wordt voorkomen door periodiek of stelselmatig de activa te controleren, reinigen en onderhouden.

Vanwege de unieke behoeften van verschillende machines, variëren de frequentie en manier van het vereiste preventieve onderhoud. Hierdoor kan het een uitdaging zijn om een ​​succesvol programma voor preventief onderhoud op te zetten.

Manieren van PM

Elk onderhoud dat geen reactief onderhoud is, is preventief onderhoud. Er zijn veel verschillende soorten preventief onderhoud die verschillende soorten technologie en expertise vereisen. Vier veelvoorkomende soorten PM zijn:

  • Onderhoud op kalenderbasis: Een terugkerende werkorder wordt gepland wanneer een bepaald tijdsinterval wordt bereikt. Op dit moment vindt dat het onderhoud plaatst. Het volgende onderhoudsmoment wordt vervolgens ingeboekt voor een nieuwe, latere data.
  • Op gebruik gebaseerd onderhoud: Meterstanden worden gebruikt en vastgelegd in de applicatie. Wanneer een specifieke eenheid wordt bereikt, wordt er een werkorder aangemaakt voor routineonderhoud.
  • Voorspellend onderhoud: Wanneer productiegegevens worden vastgelegd, kunnen onderhoudsmanagers voorspellen wanneer er potentieel een manco aankomt. Er kan dan voor dit punt preventief onderhoud worden ingepland.
  • Voorschrijvend onderhoud: Dit is vergelijkbaar met voorspellend onderhoud, maar in plaats van voorspellingen door de operators, wordt dit geregeld door software.
Gerelateerd nieuws  Onderwater lassen

 

Preventief onderhoud wordt vaak gezien als moeilijk te rechtvaardigen overheadkosten. Maar het duurt slechts één periode van stilstand of één meldingsongeval om aan te tonen hoe belangrijk het is om een ​​programma voor toekomstgericht onderhoud uit te voeren. Bekijk daarom ook de opties voor preventief onderhoud binnen jouw productiebedrijf.

Meer in deze categorie

Een kleine verbouwing

|
Bedrijfsleven, Blog

Verschillende soorten animatie

|
Industrie

Een SOP zorgt voor uniformisering van werkwijzen

|
Bedrijfsleven, Industrie

Onderwater lassen

|
Industrie
© Copyright Cursos Maketing Online 2023
hello world!