SOP staat voor standard operating procedure en is een document waarin instructies voor een bepaald werkproces minutieus in beschreven staan. Dit document is vooral interessant voor opleiding van nieuwe werknemers of sectoren waar regelgeving erg streng is. Voorbeeld van een sector waar regelgeving streng is bijvoorbeeld de luchtvaart sector. Hier moet bij het vertrek van vliegtuigen steeds een zelfde gedetailleerde controle ondergaan voordat deze kunnen opstijgen.

Het doel van een SOP

Het doel van een SOP bestaat uit 2 onderdelen. Dit ziet er als volgt uit:

  • Eenzelfde kwaliteitsniveau, onafhankelijk van wie de activiteit uitvoert
  • Visualisatie van het proces om een activiteit uit te voeren

Het gezamenlijke doel van deze 2 is het uitvoeren van verschillende stappen volgens een strenge regelgeving. Het is dus een middel wat als doel heeft om het werk te standaardiseren. Een SOP kan gemaakt worden voor repeterende werkzaamheden , maar ook voor activiteiten die juist weinig voorkomen. Een SOP draagt bij aan centralisatie van alle kennis betreffende een bepaald proces of activiteit.

 

Wat kan er met een SOP bereikt worden?

Kortom, met een SOP kan men een bepaalde werkwijze standaardiseren en hier maximale effici├źntie in bereiken. Dat betekent dat er wordt gehouden aan een bepaalde werkwijze en dat hierin zo weinig mogelijk fouten worden gemaakt. In sommige beroepen is dit cruciaal en is het dus belangrijk om deze werkwijze zoveel mogelijk te blijven waarborgen. SOP zorgt daarnaast voor tijdbesparing in werkzaamheden waardoor er minder tijd nodig is om bepaalde werkzaamheden uit te voeren.