Friese gerechten om te proberen

05/11/2021
|
51
droge worst

Ga je op streekbezoek naar het hoge noorden of wil je gewoon eens echte Hollandse gerechten proberen met een lokaal tintje? Deze gerechten uit Friesland moet je zeker op je lijstje zetten. Zoet en hartig: voor ieder wat wils.

Droge worst

Deze worstsoort kom je niet alleen tegen in Friesland maar ook in de andere noordelijke provincies zoals Drenthe. De worst is al eeuwen geliefd omdat hij door de droge structuur en ingrediënten erg lang houdbaar blijft en wordt na het maken opgehangen om ook daadwerkelijk te drogen. Ingrediënten zoals kruidnagel en rommelkruid geven de droge worst een uitgesproken smaak. Wat de samenstelling is van het kruidenmengsel verschilt per regio. Zo bevat de Groningse droge worst meer kruidnagel dan de Friese.

Fries suikerbrood

Ja, deze hoort uiteraard op nummer één als je een zoetekauw bent. Je hoeft er niet helemaal voor naar Friesland want heel veel supermarkten verkopen suikerbrood. Ben je echter in Friesland dan mag je de kans niet laten lopen om ook écht Fries suikerbrood te proberen. Een stuk suikerbrood kan altijd. Bij de koffie, als lunch en zelfs bij het ontbijt op zondagochtend. Een laagje boter maakt het extra lekker.

Gerelateerd nieuws  Veganistisch en gezond eten

droge worst

Friese uiensoep

Wellicht associeer je Friesland als eerst met snert, een stevige erwtensoep met stukjes worst. Maar Friesland heeft ook een variant op de uiensoep. De nagelkaas, eveneens een streekproduct, maakt het écht Fries. Om deze uiensoep te bereiden heb je onder anderen een kilo uien, 500 gram Friese nagelkaas én een vijfde liter bruinbier nodig. Misschien moet je aan het begin wennen aan de uitgesproken smaak van de uiensoep met de smaak van kaas en bier maken het zeker het proberen waard.

Kaassoesjes

De Friese kaassoesjes zijn lekkere hapjes voor bij de borrel, net als de droge worst. Je kunt de soesjes zowel warm als koud eten. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is bloem, Friese nagelkaas, boter, een ei en een beetje peper en zout. Een zoete dip maakt het extra lekker. Denk bijvoorbeeld aan een pruimen dip saus om het gerecht helemaal compleet te maken. Hiervoor heb je alleen wat pruimenjam en een beetje rodewijnazijn voor nodig.

Meer in deze categorie

Het productieproces van Vodka

|
Blog, Eten

Huel review: een uitgebreide analyse

|
Eten, Health

Shoppen in Maastricht

|
Autoverhuur, Diensten

Zo eet je altijd precies wat je wil!

|
Eten
© Copyright Cursos Maketing Online 2023
hello world!