Hoe kan de samenwerking tussen gemeente en burger bevordert worden

29/05/2021
|
248
Burgerparticipatie

Tegenwoordig willen burgers steeds meer betrokken worden bij de beslissingen in gemeentes. Helemaal omdat gemeentes steeds meer beslissingen mogen nemen van de overheid. Burgers willen graag weten wat er in hun gemeente gaat gebeuren en willen hier graag inspraak op hebben. De nieuwe omgevingswet moet ervoor zorgen dat iedereen zorg gaat dragen voor de fysieke leefomgeving.

Tips om de samenwerking te bevorderen

Burgerparticipatie is belangrijker dan ooit. Als er goede ideeën zijn is het dus van belang dat er genoeg draagvlak en steun is voor het idee. Zo wordt het moeilijker om het idee te negeren. De rol van de gemeente is hierin ook belangrijk. De gemeente is de uitvoerder van de wet- en regelgeving, de handhaver van de wet en de financier. Een goede samenwerken tussen burgers en gemeente is dus van belang. Het nieuwe omgevingsloket zorgt voor een makkelijkere verwerking van omgevingsvergunningen.

Participatie ladder

De mate waarop betrokken worden bij de besluitvorming van een gemeente. De ladder bestaat uit 5 niveaus. De niveaus zijn informeren, raadplegen, adviseren, coproduceren, meebeslissen en zelfbestuur. Bij informeren hebben burgers het minste invloed en de minste verantwoordelijkheden en bij zelfbestuur de meeste. Bij het laatste niveau hebben de burgers dus de beslissende en besluitende rol. De gemeente heeft dan vooral een adviserende rol.

Gerelateerd nieuws  Opzoek naar nieuwe hobby’s?

De omgevingswet

De omgevingswet is al meerdere maken uitgesteld, maar 1 januari 2022 gaat de wet dan toch werkelijk in werking. In feite worden de oude regels bijgewerkt. Zesentwintig wetten worden gebundeld met ruimte voor bestuurlijke overwegingen. Denk hierbij aan wet- en regelgeving op het gebied van architectuur, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur. We veranderen 256 wetten in 1. De algemene bestuursrechtelijke maatregelen worden opgeschort. We gaan terug van 60 algemene maatregelen van bestuur naar vier. Alles zal gemakkelijker te regelen zijn. Er komt 1 duidelijke omgevingsregeling in plaats van 75 ministeriële regelingen. Participatie staat centraal in de nieuwe omgevingswet.

Meer in deze categorie

Wanneer heb je een dakdekker nodig?

|
Diensten, Wonen

Waar moet je op letten bij het kopen van een keuken?

|
Wonen

Zo verzorg je een herfst chrysant

|
Lifestyle, Wonen

Raftwood vloeren: een milieuvriendelijke optie

|
Wonen
© Copyright Cursos Maketing Online 2024
hello world!