Zo verzorg je een herfst chrysant

12/01/2024
|
168
chrysant bloemen

De bladeren verkleuren van de kleur groen naar geel, oranje, rood en bruin. Langzaam vallen de bladeren van de bomen en dat betekent maar een ding: de herfst is begonnen. Wanneer de bladeren vallen van de boom dansen de chrysanten! In de herfst kom je de herfst chrysant op veel plekken tegen in de tuin want het is een prachtige bloem en past perfect bij dit seizoen. Ben je benieuwd naar de verzorging van deze plant? Lees dan deze blog verder.

De perfecte standplaats voor chrysanten

Bij veel planten en bloemen is de herfst een periode dat ze zich terugtrekken, maar een chrysant leeft juist op tijdens deze periode. Het koele herfstweer is perfect voor de bloemen want ze houden van veel licht, maar de standplaats mag niet te warm en te zonnig zijn. Anders zijn je bloemen na een paar dagen verdwenen door de zon. De perfecte standplaats voor een herfst chrysant is een plek met halve schaduw, zodat ze het licht krijgen dat ze nodig hebben en de schaduw zorgt ervoor dat het geen warme plek wordt.

Het enige nadeel waar we helaas niks tegen kunnen doen is de regen. Aanhoudende regen zorgt namelijk voor problemen met de wortels en bloemen van de plant. Het is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is, zodat er geen wateroverlast kan ontstaan. Heb je je chrysant in pot geplant? Dan raden we je aan om ze onder een afdak te plaatsen wanneer het dagen gaat regenen. Zo krijgt de bloem niet te veel water en heb je ook minder kans dat de bloem gaat rotten.

Herfst chrysanten aanplanten

Je kunt chrysanten op twee manieren aanplanten, namelijk in bloemperken of in potten. Hieronder lees je beide aanplant mogelijkheden.

Chrysanten in bloemperken

Als je van plan bent om een chrysant te plaatsen in een bloemperk dan is een meerjarige chrysantensoort alleen de moeite waard. Ze moeten natuurlijk de winter overleven en daarom moet je de herfstbloeiers wat tijd geven. We raden je aan om de chrysanten in het voorjaar aan te planten in de volle grond. Dit is ruim voor de bloeitijd en dit geeft de struik tijdens de zomermaanden voldoende tijd om een stabiel wortelstelsel te ontwikkelen. Het is belangrijk om van tevoren een goed doorlatende grond te maken, zodat je lang van de plant kunt genieten. De kleiachtige of zware verdichte tuinbodem moet worden losgemaakt en meng hier fijn grind of zand door. Zo heb je een perfecte grond en is de herfst chrysant beschermd tegen rotting van de wortels in de wintermaand.

chrysant in pot

Chrysanten in potten

Heb je een mooie pot gevonden voor je herfst chrysant? Dan is de perfecte tijd in augustus of september om ze aan te planten in potten. Dat is net op tijd voor de bloei. Houd ook bij een pot rekening mee dat overtollig water zonder problemen kan weglopen! Je kunt ook een laag potscherven of kiezelstenen op de bodem van de pot leggen, zodat je zeker weet dat de drainagegaten niet verstopt kunnen raken. De potgrond moet daarbij ook goed doorlaten zijn en veel voedingsstoffen bevatten. Je kunt ook de potgrond losser maken door eenvoudig wat zand te mengen in de potgrond.

Herfst chrysant verzorgen

Chrysanten hebben een goede verzorging nodig. Het is leuk om samen met je kinderen te tuinieren en samen voor planten te zorgen! Klik hier voor meer informatie hoe je samen kunt tuinieren met kinderen. Hoe je een chrysant moet verzorgen lees je hieronder.

Gerelateerd nieuws  Motivaties om meer te gaan sporten

Water geven

Hoeveel water je moet geven aan jouw chrysant hangt af van het regenachtige weer in de herfstperiode. Regent het een aantal dagen extreem? Dan hoef je uiteraard geen extra water te geven. Wanneer het een aantal dagen droog is en de herfst chrysant is in volle bloei, dan kan de plant dorstig worden. Geef de plant alleen water als het nodig is en als je water geeft moet je nooit het water op de bladeren en bloemen geven. Giet het water direct aan de voet van de plant. Bij overtollig water kunnen ze snel rotten en dat zou zonde zijn!

Bemesten in bloemperken

Een chrysant heeft veel voedingsstoffen nodig. Heb je een eenjarige chrysant gekocht? Dan heb je geen extra bemesting nodig! De voedingsstoffen die in de potgrond zitten is voldoende voor het gehele jaar. Bij meerjarige chrysantensoorten is het belangrijk om in het voorjaar de grond te bemesten. Zo geef je de plant extra kracht voor de nieuwe groei na de wintermaanden.

Bemesten in potten

Wil je dat je meerjarige chrysanten een prachtig bloementapijt gaan vormen? Dan hebben ze een grote hoeveelheid voedingsstoffen nodig. Je kan hier het beste mee starten na de overwintering. Chrysanten in een pot kun je het beste regelmatig een portie vloeibare meststof toedienen. Afhankelijk van de hoeveelheid bloemen, des te meer voedingsstoffen de plant nodig heeft. In de maanden mei en juni raden we je aan om twee keer per maand te bemesten. Zie je de knoppen verschijnen vanaf augustus? Dan kun je wekelijks een portie meststof toevoegen aan het gietwater.

Herfst chrysant snoeien

Een eenjarige chrysant kunnen de uitgebloeide bloemen worden verwijderd. Zo zorg je ervoor dat je plant niet dichtgroeit en dat er genoeg ruimte is voor de andere bloemen.

Een meerjarige chrysant snoei je in het voorjaar. Houd er rekening mee dat je de plantdelen aan de plant laat tot april. Waarschijnlijk zijn deze plantdelen verwelkt tijdens de winter, maar ze bieden voor de nieuwe scheuten een waardevolle bescherming tegen de vorst.

bloem chrysant

Chrysant laten overwinteren

Een chrysant bloeit op in de herfstmaanden. Om lang genoeg te kunnen genieten van deze plant moet de plant overwinteren. Hieronder lees je hoe je het beste chrysanten kunt laten overwinteren.

Chrysanten in bloemperken

Heb je je chrysanten in het voorjaar geplant? Dan komen ze de winter goed door met winterbescherming zoals dennentakken. Belangrijk is dat het materiaal geen vocht vasthoudt. Heb je je chrysant pas in de herfst gekocht, dan raden we je aan om je chrysant te verpotten. Lees hieronder hoe je je chrysant in een pot doet beschermen tegen de winter.

Chrysanten in potten

Het is niet aan te raden om een herfst chrysant te laten overwinteren in de buitenlucht. Dit komt doordat de plant gevoelig is voor wateroverlast en in de winter de kans is dat ze bevriezen in de pot. Heb je een plek in je garage of tuinhuis? Plaats dan daar je chrysant neer. Heb je die mogelijkheid niet dan kun je de pot onder een afdek zetten, maar pak de plant wel goed in!

Na het lezen van deze blog ben je helemaal op de hoogte over de perfecte standplaats voor de plant, hoe je ze moet aanplanten, verzorgen en laten overwinteren. Wij zijn fan van de herfst chrysant en genieten elk jaar weer van de prachtige bloemen. Ben je benieuwd wat de tuintrends van 2024 zijn? Dat lees je hier.

Meer in deze categorie

Top 5 vakantiebestemmingen van dit moment

|
Lifestyle

Raftwood vloeren: een milieuvriendelijke optie

|
Wonen

Wat zijn de tuintrends van 2024?

|
Wonen

Waarom goede raambekleding niet te onderschatten is

|
Wonen
© Copyright Cursos Maketing Online 2024
hello world!