Veganistisch en gezond eten

27/06/2021
|
57
plantaardige eiwitshake

Veganisten eten geen dierlijke producten. Onder dierlijke producten verstaan we vlees, vis, zuivel, eieren en E-nummers met een dierlijke oorsprong. Als je veganist wilt worden dan kan je niet zomaar ineens stoppen met het eten van dierlijke producten. Je moet hiervoor vervangers uitkiezen. Als je geen vervangers pakt dan loop je de kans dat je te weinig eiwitten, ijzer, vitamine B1, B2 en B12 en calcium binnenkrijgt. Die stoffen zitten in dierlijke producten en die moet je nu ergens anders uithalen.

Eiwitten

Als je eiwitten eet of drinkt dan wordt dit afgebroken tot kleine eiwitbrokjes. Deze worden ook wel aminozuren genoemd. De essentiële aminozuren zijn de aminozuren die je lichaam niet zelf aanmaakt. Deze moet je dus via je voeding binnenkrijgen. Eiwitten uit plantaardige producten zijn vaak iets moeilijker te verteren en bevatten minder essentiële aminozuren. Om toch genoeg eiwitten binnen te krijgen kan je kiezen voor het nemen van een plantaardige eiwitshake. Wil je liever geen shake pakken dan moet je zorgen dat je genoeg peulvruchten, noten, pinda’s, zaden, tofu of vleesvervangers eten. In deze producten zitten ook vaak ijzer, vitamine B1 en B2. Als je dit dus genoeg eet krijg je van al deze voedingsstoffen toch genoeg binnen. IJzer zit ook veel in bladgroente zoals spinazie of sla en in volkoren graanproducten. Om te zorgen dat je ijzer beter op neemt moet je genoeg groente en fruit eten. Hier zit vitamine C in dat ervoor zorgt dat ijzer beter wordt opgenomen.

Gerelateerd nieuws  Deze items zijn onmisbaar in iedere keuken

Calcium en vitamine B12

In melk en kaas zit calcium en vitamine B12. Als je dit dus niet eet moet je dat vervangen. Een plantaardig alternatief voor melk is sojadrank. Voor de meeste producten op melkbasis zijn tegenwoordig vervangers beschikbaar. Let wel goed op dat er calcium en vitamine B12 aan is toegevoegd. Vitamine B12 zit alleen maar in dierlijke producten. Veel mensen denken dat in zeewier ook vitamine B12 zit. In principe klopt dit, maar deze vitamine zijn niet actief en worden niet goed door het lichaam opgenomen. Daarom is dit geen goede aanvulling van vitamine B12. Wat je wel kan doen is vitamine B12-supplementen slikken.

 

plantaardige eiwitshake

Meer in deze categorie

Het productieproces van Vodka

|
Blog, Eten

Huel review: een uitgebreide analyse

|
Eten, Health

Shoppen in Maastricht

|
Autoverhuur, Diensten

Zo eet je altijd precies wat je wil!

|
Eten
© Copyright Cursos Maketing Online 2023
hello world!