Populaire bodembedekkers in Nederland

31/08/2023
|
511
populaire bodembedekkers: sedum

Bodembedekkers zijn laag groeiende planten die de bodem bedekken en beschermen. Deze nederige planten spelen een cruciale rol in het creëren van een prachtige en gezonde buitenruimte. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of gewoon je groene vingers ontdekt, bodembedekkers zijn iets waar je niet omheen kunt. In dit artikel duiken we dieper in op bodembedekkers, waarom ze zo geweldig zijn, en hoe je ze in je eigen tuin kunt integreren.

Wat zijn bodembedekkers?

Bodembedekkers zijn planten die worden gebruikt om de grond te bedekken en te beschermen tegen onkruidgroei, erosie en uitdroging. Ze groeien dicht bij de grond en vormen een dichte vegetatieve laag. Ze vermeerderen zich door het maken van uitlopers. Deze sterke vaste planten fungeren prima als opvulling onder bijvoorbeeld bomen, heesters en hoge struiken.

populaire bodembedekkers: maagdenpalm

Voordelen van een bodembedekker

Bodembedekkers groeien dicht op de grond en vormen een dichte laag bladeren, waardoor er minder ruimte overblijft voor onkruid om te groeien. Dit helpt om het onkruid onder controle te houden en de noodzaak van handmatig wieden te verminderen. De wortels van bodem bedekkende planten helpen de bodem vast te houden en voorkomen erosie door wind en water. Dit is vooral nuttig op hellingen en andere kwetsbare gebieden. Bodembedekkers verminderen de verdamping van vocht uit de bodem door de grond te bedekken met bladeren. Dit helpt om de bodem vochtig te houden en de behoefte aan irrigatie te verminderen. Sommige bodembedekkers, zoals klaver, kunnen stikstof in de bodem binden en daardoor de bodemvruchtbaarheid verbeteren. Bodembedekkers kunnen als laatste een aantrekkelijk groen tapijt vormen dat het uiterlijk van tuinen en landschappen verbetert. Ze kunnen ook worden gebruikt om lege ruimtes op te vullen en kale plekken te voorkomen.

Gerelateerd nieuws  Waarom goede raambekleding niet te onderschatten is

Hoe verzorg je bodembedekkers?

De verzorging van bodembedekkers kan variëren afhankelijk van het type plant dat je hebt, maar hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het verzorgen van bodembedekkers:

  • Geef bodembedekkers regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar vermijd dat de grond doorweekt raakt. Een laag mulch kan helpen om vocht vast te houden.
  • Plant bodembedekkers in goede tuingrond.
  • Na het aanplanten moet je de bodem doordrenken met water.
  • In sommige gevallen kan het nodig zijn om bodembedekkers te bemesten om hun groei te stimuleren. Gebruik een gebalanceerde meststof en volg de aanbevolen dosering op het etiket.
  • Hoewel bodembedekkers helpen om onkruidgroei te verminderen, is het toch belangrijk om af en toe onkruid te verwijderen, vooral wanneer ze jong zijn en gemakkelijk te plukken.

Populaire bodembedekkers

Kruipend zenegroen is een evergreen bodembedekker met charmante blauwe bloemen. Het gedijt goed in de schaduw en is gemakkelijk te onderhouden. Maagdenpalm is een uitstekende optie voor schaduwrijke gebieden. Het heeft aantrekkelijke donkergroene bladeren en gedijt goed in vochtige grond. Sedum is een succulent dat een prachtige textuur en kleur aan je tuin toevoegt. Het is ook droogtebestendig. Neem een kijkje op de pagina van sedum als bodembedekker.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook meer over de tuintrends van 2024. Of lees meer over waarop je moet letten bij een spa aan huis. Duurzaamheid ook hoog in het vaandel? Lees dan deze blog over de nieuwste technologische ontwikkelingen van zonnepanelen.

Meer in deze categorie

Zo verzorg je een herfst chrysant

|
Lifestyle, Wonen

Top 5 vakantiebestemmingen van dit moment

|
Lifestyle

Raftwood vloeren: een milieuvriendelijke optie

|
Wonen

Wat zijn de tuintrends van 2024?

|
Wonen
© Copyright Cursos Maketing Online 2024
hello world!