Wat is waterkefir en waarom is het zo populair?
Veel mensen zijn bekend met melkkefirkorrels, maar hoe zit het met waterkefirkorrels? Waar komt die cultuur vandaan, en waarin verschilt ze van melkkefir? Hoewel beide producten worden gemaakt van "korrels", zijn dit geen echte korrels zoals tarwe of rogge, maar eerder clusters van bacteriën en gisten die eruit zien als kleine kristallen, of "korrels" van gelei.
Als je geen zuivel kunt verdragen, of als je net als ik op zoek bent naar een alternatief voor commerciële frisdrank, kunnen waterkefirdrankjes een leuke, makkelijke en smakelijke manier zijn om je dorst te lessen en tegelijkertijd meer probiotica aan je dieet toe te voegen. Waterkefir komt waarschijnlijk uit Mexico waar de tibico cultuur op de Opuntia cactus voorkomt.
Waterkefir is heerlijk smaakvol, waardoor het eenvoudig is om te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen die deze drank biedt. Een van de belangrijkste voordelen van waterkefir is de aanwezigheid van probiotica. Probiotica zijn bacteriën in je darmen die een rol spelen in bijna elk aspect van je gezondheid, van een beter immuunsysteem tot kankerpreventie toe. Ook kunnen ze helpen met darminfecties verminderen, urineweginfecties bij vrouwen te voorkomen en helpen bij het onderdrukken van ontstekingsreacties die worden veroorzaakt door problemen zoals astma.
Ik maak zelf waterkefir met gedroogde vruchten zoals vijgen of abrikozen, die ik met 600 ml water met 30 gram suiker en 5 gram biologische gedroogde waterkefirkorrels in een afgedekt potje 1 tot 2 dagen laat gisten bij een kamertemperatuur van 20-24°C. Filter de inhoud met een vergiet om het fruit en de waterkefirkorrels eruit te halen (de korrels gebruik ik voor een nieuwe batch). Eigenlijk is het vooral een goede manier om in enkele dagen zelfgemaakte priklimonade te maken. De zelfgemaakte champagne is héél licht alcoholisch en je kunt natuurlijk mixen met iedere vrucht of thee die je lekker vindt, dus tot dusver verveelt het niet!