Dure merken in de supermarkt
In de laatste paar jaar is de supermarkt-monopolie van Albert Heijn en Jumbo steeds gegroeid. Elk dorp heeft wel een van deze supermarkten tegenwoordig. Ze maken continu reclame en winnen nieuwe klanten met aantrekkelijke acties. Ook claimen deze grote supermarktketens de goedkoopste van Nederland te zijn, maar is dat wel helemaal waar? Eigenlijk verschillen ze geen haar van andere supermarkten als Dirk of Jan Linders. Iedere supermarkt in Nederland is op eenzelfde manier ingedeeld. Dit zijn speciale manieren om een zo hoog mogelijke winst te genereren of om bestaande klanten zo tevreden mogelijk te houden. Er wordt gevarieerd tussen dure- en goedkope producten. Vaak spelen verpakkingsontwerpen hier een grote rol in.
Psychologisch spelletje
Laten we beginnen met de indeling van de schappen. Is het je nooit opgevallen dan bekende, duurdere producten altijd op ooghoogte in de schappen liggen? Dat is geen toeval. Loop maar eens door de gang van de frisdranken. Je zult merken dat je oog meteen valt op merken als Coca-Cola en Pepsi. Bij de snoepafdeling trekken de bekende verpakkingen van Mars, Snickers en Twix direct de aandacht. Vaak liggen de goedkope producten helemaal onderin. De supermarkt heeft het liefst dat je deze merken overslaat en daarom worden ze als het waren verstopt en uit het zicht gehouden. Dit heeft allemaal met psychologisch effect te maken. Het is bewezen dat wanneer je op zoek bent naar een bepaald product je het merk koop dat je als eerste ziet, ondanks het prijsverschil. Op deze manier optimaliseert een supermarkt als Albert Heijn of Jumbo haar omzet.
A-merk of B-merk?
Wanneer je zelf veel naar de supermarkt gaat moet je weten dat het helemaal geen schande is om de B-merken te kiezen! Er zitten veel voordelen aan het kopen van B-merk. Deze goedkope producten schelen je heel wat euro’s wanneer je gaat afrekenen bij de kassa. Vaak zijn deze B-merk producten ook van hoge kwaliteit. Je denkt misschien niet meteen aan het kopen van deze goedkope producten omdat je ze niet op de televisie ziet of omdat je ze niet meteen in de schappen ziet liggen, maar er is niks mis mee om deze producten te kopen.