Tips voor een nauwkeurige voorbereiding bij verpakkingsontwerpen

28/08/2023
|
135
verpakkingsontwerpen

De presentatie van een product is net zo essentieel als het product zelf. Het is de eerste indruk die een potentiële klant krijgt en kan vaak de beslissende factor zijn in de aankoopbeslissing. Verpakkingsontwerpen spelen hierin een cruciale rol. Maar hoe zorg je ervoor dat je verpakkingsontwerp effectief, functioneel en aantrekkelijk is? In deze blog vertellen we er alles over en geven we je tips voor een nauwkeurige voorbereiding. Ook geven we informatie over hoe het verdergaat na het ontwerp en welke verpakkingstechnieken dan relevant zijn.

Wat zijn verpakkingsontwerpen?

Verpakkingsontwerpen, ook bekend als 'packaging designs', gaan over de visuele en functionele vormgeving van de verpakking van een product. Het omvat niet alleen het grafische ontwerp maar ook de keuze van materialen, vormen en beschermende elementen. De verpakking beschermt niet alleen het product tegen schade, maar dient ook als marketinginstrument. Zo zijn bijvoorbeeld dure merken in een supermarkt makkelijk te herkennen aan hun uitgebreide verpakkingsontwerp. Daarnaast biedt het informatie over het product aan de consument. In een markt met een overvloed aan vergelijkbare producten kan een uniek en aantrekkelijk verpakkingsontwerp het verschil maken tussen opvallen of over het hoofd worden gezien.

Tips voor voorbereiding bij verpakkingsontwerpen

 • Ken je doelgroep: voordat je begint met ontwerpen, moet je weten voor wie je ontwerpt. Onderzoek welke stijlen, kleuren en vormen je doelgroep aantrekkelijk vindt. Lees ook onze blog over neuromarketing, die alles te maken heeft met de neurologische processen van consumenten en hun koopgedrag.
 • Onderzoek de concurrentie: analyseer de verpakkingsontwerpen van concurrenten. Dit geeft je inzicht in markttrends en helpt je om een uniek ontwerp te creëren dat opvalt.
 • Hou rekening met het product: de verpakking moet niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel. Zorg ervoor dat het ontwerp past bij de afmetingen, vorm en aard van het product.
 • Milieuvriendelijkheid: overweeg duurzame materialen en ontwerpen die gemakkelijk recyclebaar zijn. Dit spreekt een milieubewuste doelgroep aan en is beter voor de planeet.
 • Duidelijke informatie: zorg ervoor dat essentiële productinformatie, zoals ingrediënten, gebruiksaanwijzing en houdbaarheidsdatum, duidelijk en leesbaar is.
Gerelateerd nieuws  4 tips om doelen te behalen

Verdere stappen voor het beginnen met het maken van verpakkingsontwerpen

 • Schetsen en mock-ups: begin met ruwe schetsen van je ideeën. Maak daarna digitale mock-ups om een realistisch beeld te krijgen van het eindproduct.
 • Feedback verzamelen: presenteer je ontwerpen aan collega's, vrienden of focusgroepen om feedback te krijgen.
 • Prototype: maak een fysiek prototype van je ontwerp. Hiermee kun je de functionaliteit en uitstraling in de echte wereld testen.
 • Herzien en optimaliseren: op basis van feedback en tests, herzie je het ontwerp waar nodig voordat je het in productie neemt.

Informatie over verpakkingstechnieken

Nadat het verpakkingsontwerp klaar is, wordt het tijd om het te verpakken. Er bestaan veel verschillende verpakkingstechnieken, oftewel ‘packaging techniques’. Wat voor jouw verpakking van toepassing is, is afhankelijk van het product en de behoeften. Wij hebben een paar verpakkingstechnieken voor je op een rijtje gezet:

 • Flexografie: deze techniek is vooral populair voor het bedrukken van flexibele verpakkingen zoals zakjes en wrappers.
 • Diepdruk: ideaal voor hoge kwaliteit en grote oplages. Het wordt vaak gebruikt voor tijdschriften en catalogi, maar ook voor bepaalde soorten verpakkingen.
 • Digitale print: perfect voor korte runs en variabele data printing, waarbij elke afdruk uniek kan zijn.
 • Offsetdruk: deze methode wordt vaak gebruikt voor kartonnen verpakkingen, zoals dozen voor consumentenelektronica.

Bij de keuze van een verpakkingstechniek moet rekening worden gehouden met het beoogde design, de productieaantallen, het budget en de kwaliteitseisen. Lees hier meer over moderne packaging techniques. En als je dan toch bezig bent, lees dan ook zeker deze blog over hoe technologie wordt gebruikt om interactie met klanten te verbeteren!

Het creëren van een effectief en aantrekkelijk verpakkingsontwerp vereist dus een diepgaande voorbereiding, goed onderzoek en strategische planning. Het is een samensmelting van kunst en wetenschap waarbij design en functionaliteit hand in hand gaan. Door de bovenstaande stappen en tips te volgen, vergroot je de kans dat je verpakking niet alleen het product beschermt, maar ook opvalt in de schappen en de aandacht van consumenten trekt. Succes!

Meer in deze categorie

Gevonden worden op het internet? Bekijk deze tips!

|
Algemeen, Bedrijfsleven

De vindbaarheid van je online winkel verbeteren: 5 tips

|
Algemeen, Werk

Checklist sollicitatiegesprek voorbereiden

|
Algemeen, Werk

Het belang van goede boekhouding voor bedrijven

|
Algemeen, Bedrijfsleven
© Copyright Cursos Maketing Online 2024
hello world!