Wat zijn je rechten als flexwerker?

07/10/2021
|
56
flex uitzendbureau

Een flexwerker betekent letterlijk dat je als werknemer een uitzendkracht bent met een nulurencontract. Meestal worden deze krachten opgeroepen via een flex uitzendbureau, waarbij de flexwerker alleen kan werken wanneer hij of zij uren krijgt toebedeeld. Geen uren betekent ook geen loon. Toch zijn er een aantal rechten die je als flexwerker hebt, al lijkt dit op het eerste oog niet zo. Welke dit zijn lees je in dit artikel.

Aanzegplicht

Als je werkt bij een werkgever als flexwerker is het vanzelfsprekend dat je een flexcontract hebt. Wanneer de werkgever van plan is om jouw contract niet te verlengen dan dient hij jou dat uiterlijk een maand voordat de arbeidsovereenkomst eindigt te mededelen. Dit noem je de aanzegplicht, het is een belangrijk recht voor de flexwerker. Wanneer het flex uitzendbureau waar je werkt helemaal niks laat weten of dit te laat doet, dan heb je recht op een flinke vergoeding.

Recht op loon, ook zonder werk

Waar je vroeger geen loon kreeg als er ook geen oproep was, is er tegenwoordig een wet die hier verandering in heeft gebracht. De Wet Werk en Zekerheid beschrijft dat je recht op loon hebt wanneer de werkgever de oproepkracht niet oproept terwijl er wel werk is. Dit noem je de loondoorbetalingsverplichting en de werkgever kan daar niet van af wijken. Lees wel goed je cao door voordat je bij het flex uitzendbureau aanklopt om loon te ontvangen. Zo kan er in de cao staan dat de werkgever de eerste 6 maanden niet verplicht is om de werknemer loon te betalen wanneer hij of zij niet is opgeroepen.

Gerelateerd nieuws  Een afvalcontainer huren

Recht op vast contract

Als flexwerker denk je dat je altijd maar voor tijdelijk gebruik bent en dat het bedrijf niet aan jou vast zit of hoeft te zitten. Toch heb je na het krijgen van drie keer een tijdelijk contract het recht op een vast contract. Ook als je al meer dan twee jaar bij het bedrijf werkt, dan heb je recht op een vast contract. Wanneer het flex uitzendbureau hier niet zelf over begint, mag je hier best aanspraak op maken. Hierdoor weet je ook waar je aan toe bent.

flex uitzendbureau

Meer in deze categorie

De rol van storytelling in het creëren van merkloyaliteit

|
Bedrijfsleven, Blog

Manieren om te ontspannen

|
Blog

Het productieproces van Vodka

|
Blog, Eten

Technologische ontwikkelingen van zonnepanelen

|
Blog, Wonen
© Copyright Cursos Maketing Online 2023
hello world!