Wat voor verschillende soorten bromfietsen zijn er?

30/10/2021
|
60
bromfietsrijbewijs halen

Een bromfiets wordt vaak gezien als een mix tussen een fiets en een motorfiets. Dit komt omdat het ontwerp erg veel weg heeft van een fiets, wat terug te leiden is naar de eerste bromfiets uit de jaren 40. De Gazelle uit 1935 was eigenlijk een ordinaire fiets, maar met een extra ketting die werd aangedreven door een motor. Tegenwoordig is de trapaandrijving vaak niet meer aanwezig, waardoor ze het uiterlijk van de fiets zijn kwijtgeraakt. Veel verschillende soorten bromfietsen kunnen vandaag de dag geïdentificeerd worden, waaronder de snorfiets en de brommobiel. Maar er zijn ook enkele bijzondere bromfietsen, die je ook met een normaal bromfietsrijbewijs halen kan.

De ordinaire bromfiets

De bromfiets is vaak een tweewieler, maar ook een driewielige trike en een vierwielige quad behoren tot dezelfde familie. De maximale snelheid wordt door de constructie bepaald en is afgesteld op 45 kilometer per uur. Voor een snorfiets is deze snelheid 25 km/u. Bij de meeste hedendaagse bromfiets hoeft niet meer met handgeschakeld te worden, zoals bij de schakelbrommers. In de plaats daarvan zijn veel brommers en scooters tegenwoordig automaten, waardoor niet meer met de hand hoeft te worden geschakeld.

Gerelateerd nieuws  Rijschool in Limburg

Bijzondere bromfietsen

Naast de gewone bromfiets en snorfiets, zijn er ook veel bijzondere uitvoeringen te vinden. Dit zijn vaak nieuwe innovatieve manieren van transport die niet vallen onder het reguliere bromfietstransport. Deze bijzondere bromfietsen hebben als eis dat ze niet harder mogen kunnen rijden dan 25 km/u, en dat ze geen gehandicaptenvoertuig zijn. Enkele voorbeelden van bijzondere bromfietsen in Nederland zijn de Segway, wat gezien wordt als een zelf balancerende bromfiets. Bij de Segway sta je rechtop en bepaal je de rijdrichting door je balans te verplaatsen. Het wordt aangedreven door twee verschillende elektromotoren, zodat de wielen afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen.

Bromfietsrijbewijs halen

Voordat je op een bromfiets, of op een bijzondere bromfiets, kunt rijden, moet je het AM rijbewijs hebben gehaald. Hiervoor maak je een theorie examen en doe je praktisch examen. Voor het praktijkexamen kun je oefenen door rijlessen te nemen. Vaak heb je slechts enkele van deze lessen nodig. Je kunt al beginnen aan je bromfietsrijbewijs als je 15,5 jaar bent.

 

bromfietsrijbewijs halen

Meer in deze categorie

Milieutrends in het verkeer

|
Auto, Rijschool

Waarom moet ik motorrijles nemen?

|
Rijschool, Student

Oefenen voor de theorie van je auto

|
Auto, Rijschool

Tips voor als je net je rijbewijs hebt

|
Rijschool
© Copyright Cursos Maketing Online 2023
hello world!