We kunnen een stoel of fauteuil eenvoudig van elkaar scheiden door te kijken naar de ruimte waar ze geplaatst worden. In de eetkamer spreken we hier bij over eetkamerfauteuils of stoelen. Binnen de woonkamer gebruiken we enkel de term fauteuils.Luie stoel of leunstoel is een ander woord voor fauteuil. je kunt dit soort meubel zien als een éénzitter die een comfortabele aanvulling vormt op een lekkere bank. Er zijn overigens ook zithoeken die alleen maar bestaan uit fauteuils rond de salontafel. In een zithoek worden alleen maar fauteuils geplaatst en eigenlijk géén rechte stoelen.

Een fauteuil wordt ook wel een leunstoel of een luie stoel genoemd. Je kunt dit zien als een éénzitter die een comfortabele aanvulling vormt op een lekkere bank. Er zijn overigens ook zithoeken die alleen maar bestaan uit fauteuils rond de salontafel. In een zithoek worden alleen maar fauteuils geplaatst en eigenlijk géén rechte stoelen. Een fauteuil heeft een wat klassieke uitstraling. Deze lekkere luie stoel heeft een ruime zitting, een hoge leuning en een prima ondersteuning voor je armen. Het is een lekkere luxe “stoel” waar je prima in kunt zitten of liggen, een fauteuil heeft immers vaak ook een ligstand.

Het verschil tussen stoelen en fauteuils kan worden aangeduid met het woord luxe. Vroeger was een fauteuil zo’n stoel die vroeger altijd vrijgehouden werd voor de vader des huizes. Tegenwoordig is een fauteuil voor iedereen weggelegd. Je kunt een fauteuil beschrijven als een éénzitter en zien als een alternatief voor het zitten op een comfortabele bank. Aan luxe en comfort doet de fauteuil hier dus niet aan af.