Wat is een trauma trigger precies?

27/07/2022
|
160
Getraumatiseerd persoon

Om te beginnen moeten wel weten wat een trauma precies is en wat de oorzaak is van een trauma.

Een trauma is een psychische toestand waarin iemand verkeerd naar aanleiding van een impactvolle gebeurtenis, wanneer het functioneren van de persoon wordt belemmerd. Dat kan eens in de paar maanden gebeuren, maar dat zou ook meerdere keren per dag kunnen gebeuren.

 

Wat is een traumatische gebeurtenis?

Een traumatische gebeurtenis is een voorval dat fysieke, emotionele, spirituele of psychologische schade veroorzaakt. De persoon in kwestie kan zich ver na de gebeurtenis toch nog extreem angstig paranoïde of bedreigd voelen.

 

In sommige gevallen weet de persoon niet meer hoe de persoon moet reageren of ontkent hij het effect dat de gebeurtenis heeft gehad. De persoon zal steun en tijd nodig hebben om van de traumatische gebeurtenis te herstellen en emotionele en mentale stabiliteit terug te krijgen.

 

Een aantal voorbeelden van trauma:

  • Trauma door een terreur aanslag
  • Trauma door een ervaring in een oorlog
  • Trauma na een natuurramp
  • Trauma na ernstige mishandeling
  • Trauma door een heftig ongeluk dat je hebt gezien of waar je zelf biji was
  • Trauma na een bijna dood ervaring
  • Trauma na een verkrachting
  • Trauma na een overval of een roof

 

Zoals je zelf ook al kunt zien gaat het dus om heftige incidenten die stuk voor stuk een extreme adrenalinepiek veroorzaakt moeten hebben. De gebeurtenis heeft van het brein gevergd om de overlevingsmodus te activeren. Het brein is tot ongelooflijke dingen in staat en is voorbereid, hoe gek het ook klinkt, op dergelijke gebeurtenissen. Zo zijn er gevallen van mensen die na een traumatische gebeurtenissen maanden lang in een shock raakten en manisch werden of niets meer konden voelen tot ver na de gebeurtenis. Het brein heeft zichzelf losgekoppeld van de emotie omdat het weet dat de gebeurtenis anders niet te verwerken is. Het is simpelweg te heftig voor ons brein. Alsof je in een emotionele coma terecht bent gekomen.

Gerelateerd nieuws  Wat is het ushersyndroom?

 

Nog jaren later kan de persoon in kwestie last hebben van angstgevoelens, paniekaanvallen en soms gaat het zelfs nooit meer echt helemaal weg. Toch kunnen mensen er in veel gevallen mee leren leven. In de meeste gevallen is een trauma te verwerken of leren mensen ermee omgaan.

 

Wat zijn trauma triggers?

Trauma triggers zijn gebeurtenissen die de persoon met het trauma linkt aan de heftige gebeurtenis die de persoon heeft meegemaakt. Als het trauma getriggerd wordt kan de persoon last krijgen van ernstige herbelevingen (bijvoorbeeld een herbeleving seksueel misbruik), black outs, paniekaanvallen en paranoïde gedachten en gevoelens. De persoon kan agressief worden, er kan een obsessie ontstaan met het trauma, de persoon kan slaapproblemen en heftige emotionele reacties hebben op dingen.

 

Als je last hebt van  een trauma, is het beste wat je kunt doen er met iemand over praten die je écht vertrouwt. Als het trauma je echt belemmerd in  het dagelijks leven is het misschien tijd om professionele hulp te zoeken. Dat is niets om je voor te schamen. Je bent bij lange na niet de enige!

Meer in deze categorie

Huel review: een uitgebreide analyse

|
Eten, Health

Motivaties om meer te gaan sporten

|
Health, Lifestyle

5 manieren om te ontspannen

|
Health

5 Schoonmaaktips voor studenten

|
Health, Student
© Copyright Cursos Maketing Online 2024
hello world!