Wat is schizofrenie?

29/04/2021
|
53
beschermd wonen

Iedereen heeft er wel eens van gehoord: schizofrenie. Schizofrenie is een ingewikkelde hersenaandoening waarbij de persoon in kwestie last kan hebben van prikkels die er niet zijn. Denk hierbij aan hallucinaties of dingen horen die er niet zijn.  Dit noemt men ook wel psychoses. Bij schizofrenie hebben mensen ook last van psychoses. Schizofrenie wordt ook wel psychose-gevoeligheid genoemd. Dit heeft te maken met het feit dat iedereen die schizofrenie heeft dit anders ervaart en dus ook andere klachten heeft. De naam schizofrenie geeft het idee dat de aandoening voor iedereen hetzelfde is, maar dat is niet zo. Er zijn daarom steeds meer artsen en psychiaters die het liever over psychose-gevoeligheid hebben, in plaats van over schizofrenie. De oorzaak van schizofrenie kan breed zijn maar valt vooral onder erfelijkheid, uw omgeving en het gebruik van drugs. Als schizofrenie al in je familie voorkomt, ben je er gevoeliger voor. Na de diagnose zal de psychiater een behandelplan maken. Dat plan verschilt per persoon, omdat ook de klachten per persoon verschillen. Een behandelplan kan uit medicatie en/of therapie bestaan. Daarnaast kunnen mensen met schizofrenie beschermd wonen voor optimale ondersteuning.

 

Verschillende soorten schizofrenie

Zoals al eerder benoemd ervaart iedereen schizofrenie anders. De een heeft meer klachten dan de ander. Wanneer u intense klachten heeft kunt u altijd beschermd wonen voor meer ondersteuning. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten psychose-gevoeligheid. Elke psychose-gevoeligheid soort heeft zijn eigen combinatie van symptomen. Een misverstand die we graag de wereld uit willen hebben is dat bij schizofrenie geen sprake is van een gespleten persoonlijkheid.

Gerelateerd nieuws  Een verschrikkelijke dilemma: thuis blijven wonen of het verpleeghuis? 

Paranoïde schizofrenie: u lijdt voornamelijk aan wanen en hallucinaties. Deze illusies kunnen verband houden met verschillende dingen. U wordt bijvoorbeeld achtervolgd of er is een probleem met uw lichaam.

Gedesorganiseerde schizofrenie: er zijn voornamelijk problemen met uw denken en voelen. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om dingen te plannen. Soms kunt u niet duidelijk spreken en kunnen anderen u niet goed verstaan.

Katatone schizofrenie: u heeft voornamelijk problemen met uw motoriek. Soms zit u bijvoorbeeld lang in dezelfde houding. Of u beweegt veel terwijl dat onnodig is.

 

Kenmerken van schizofrenie

Wanneer u schizofrenie heeft ervaart u langer dan een half jaar de volgende kenmerken:

  • u ziet, hoort, proeft, ruikt of voelt dingen die er niet zijn (hallucinaties)
  • u heeft sterke ideeën die niet waar zijn (wanen)
  • u kunt moeilijk gedachten en gevoelens op een rij zetten
  • u praat onduidelijk of soms helemaal niet
  • u zit lang stil in dezelfde houding

beschermd wonen

Meer in deze categorie

Huel review: een uitgebreide analyse

|
Eten, Health

Motivaties om meer te gaan sporten

|
Health, Lifestyle

5 manieren om te ontspannen

|
Health

5 Schoonmaaktips voor studenten

|
Health, Student
© Copyright Cursos Maketing Online 2023
hello world!