Kalknagels en schimmels behandelen
Kalknagels en schimmels komen vaak voor. Het is iets waar veel mensen zich voor schamen. Zo kan een kalknagel er raar uitzien, en schimmels hun sporen of wondjes achterlaten. Ook kunnen beiden een rare geur achterlaten als ze langer onbehandeld blijven. Toch is het zo, dat ondanks de schaamte en nare bijkomstigheden, veel mensen er te lang mee blijven rondlopen. Middeltjes lijken te duur, een afspraak bij de dokter lijkt overbodig, of het gevoel heerst dat het vanzelf wel weer voorbij gaat. Dat terwijl met een beetje aandacht je zo van je schimmels af kunt geraken.
Wat te doen tegen kalknagels
Wat te doen tegen kalknagels? Om te beginnen, als je wilt weten wat te doen tegen kalknagels, gewone anti-schimmelcrème helpt hier niet tegen. Verder kun je een kalknagel behandelen op meerdere manieren, maar ze zijn vrijwel allemaal niet honderd procent effectief als je het aan de wetenschap vraagt. Volgens onderzoek helpen namelijk alleen anti-schimmeltabletten met zekerheid, maar ook dan is er een kans dat de schimmel terugkeert. Het kan echter toch de moeite waard zijn om, vooral wanneer een kalknagel nog maar in de beginfases is, iets er tegen te proberen te doen.
Oma’s middeltjes wijzen hierbij al snel op het gebruik van verdund azijn (1 kopje azijn, 9 kopjes water) en hiermee een voetenbadje aanmaken om dagelijks in te weken. Ook kan een zuurdere gradatie worden gebruikt om op de nagels aan te stippen, maar het blijkt dat schimmels hier ook een defensief mechanisme tegen hebben ontwikkeld. Wordt azijn met een zure gradatie op de huid aangebracht (bijvoorbeeld niet aangemengd met water) dan kunnen er brandwonden ontstaan.
Er zijn ook veel middeltjes zoals soorten nagellak op de wereld die kalknagels tegengaan en de schimmels doden. De nieuwste behandeling is echter een kalknagels laserbehandeling.
Laserbehandeling kalknagels
Zo’n laserbehandeling kalknagels gaat heel gericht te werk om de schimmels te doden op het getroffen gebied, en zal in maximaal zo’n zes behandelingen gedaan worden. Een kalknagel kost daarom ook vaak iets meer werk dan bijvoorbeeld een voetschimmel behandeling, waarbij zwemmerseczeem het meest bekende is.
Zwemmerseczeem behandelen
Om zwemmerseczeem tegen te gaan kun je dezelfde methodes proberen om schimmels te doden. Het grote verschil met een kalknagel is echter dat bij voetschimmel deze schimmels zich in de huid vestigen en niet onder of op de nagel. De huid is een eigen orgaan met een eigen zuurtegraad en werking, en daarom moet er rekening gehouden worden met, zoals eerder besproken, de juiste behandeling wanneer je azijn wilt proberen. Dat gezegd hebbende, voor voetschimmel zijn er vele effectieve crèmes beschikbaar bij de lokale drogisterij, inclusief anti-schimmelcrème. Deze moet je naar instructie aanbrengen, meestal over het verloop van een week tijd. Er zijn ook anti-schimmelcrèmes die een wat agressievere werking hebben met de belofte dat je ze maar éénmalig hoeft te gebruiken. Deze zijn meestal iets duurder.