Hoe bestrijd je buxusmotten?

04/08/2020
|
366

Buxusmot: hoe kan je ze bestrijden?

De buxusmot is een vlinder die zeer opvallend is mede door zijn witte vleugels met bruine rand en een bruine kop.Deze vlinder komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en is in Europa een invasieve exoot die voor het eerst in 2006 gespot werd op de grens van Duitsland en Zwitserland. Waarschijnlijk zijn deze vlinders als rups meegereisd met geïmporteerde buxusplanten. Deze soort vlinders zijn relatief groot met een grootte van 4 centimeter. De buxusmot kun je spotten van april tot en met oktober, maar de kans dat je ze ziet is het grootst in de maanden juli tot en met september. Het probleem met deze buxusmotten is dat ze eitjes leggen in je buxus. De rupsen vreten dan uiteindelijk de bladeren aan, en om je buxus in leven te houden moet je ze dus bestrijden

Schade aan de buxusplant

Uiteindelijk richten rupsen van de buxusmot schade aan de buxusplant.Vaak gebeurt dit wanneer de temperatuur boven de tien graden komt, op dat moment wordt de buxusmot actief. Op het eerste gezicht is geen schade te zien, maar als je beter kijkt dan zie je de vraatsporen van jonge rupsen . Snel daarop volgt het aan elkaar spinnen van de bladeren, waardoor de schade beter zichtbaar wordt. Uiteindelijk zorgt de rups voor dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel. Bijna het hele jaar door zijn deze rupsen aanwezig op je buxusplant. Daardoor krijgt de plant niet de kans om zich te herstellen en gaat de plant uiteindelijk dood.

Buxusmot bestrijden

Hoe kan je het beste een buxusmot bestrijden?

Milieuvriendelijke bestrijding buxusmot

Als je al te maken hebt met een plaag van buxusrupsen en buxusmotten op je buxusplanten dan kan je kiezen voor de curatieve verwijdering van deze beesten. Dit is de meest milieuvriendelijke manier van bestrijding om de rupsen te verwijderen. Controleer in april of mei de buxusplanten en verwijder alle aanwezige rupsen.Op deze manier voorkom je dat ze in aantallen toenemen in de zomer. Zoek naar aangevreten of gesponnen takjes met uitwerpselen. De rupsen vind je daar vlakbij. Pak de rupsen op, verwijder ze met de hand en doe ze in zakjes. Gooi je de rupsen levend in de GFT bak? Dan verhoog je de kans op ontsnapping en kunnen ze aan andere buxusplanten in de buurt eten. Heb je al een aantal aangetaste buxusplanten staan?  Dan kun je die het beste uitgraven of bij de grond afknippen.Voer deze plant in een afgesloten zak of container af. Tenslotte is het ook mogelijk om rupsen uit de buxus te spuiten met een hogedrukreiniger. Controleer of er rupsen zijn die hebt hebben overleefd en verwijder deze en voer ze af.

Preventieve bestrijding buxusmot

Om je buxusplant te beschermen is het dus noodzakelijk om de buxusmot te bestrijden. Het liefst doe je dit preventief, maar het is ook mogelijk om de buxusplant te beschermen als de buxusmotten en buxusrupsen al aanwezig zijn. Als je de buxusplant preventief wil beschermen dan doe je er goed aan om te zorgen voor een biodiverse tuin met allerlei soorten planten en bloemen waar verschillende dieren op afkomen. Zorg voor de juiste mix van planten, die allerlei nuttige dieren aantrekken. Op die manier zorgen natuurlijke vijanden van de buxusmot en buxusrups ervoor dat de aantallen beperkt blijven. Je doet er daarom goed aan om bij de aanleg van nieuwe planten en struiken, te kijken naar de diverse soorten en welke dieren deze soorten aantrekken. Het is natuurlijk nog makkelijker om al je buxusplanten te vervangen door een andere soort.

Biologische bestrijding buxusmot

Het is daarnaast ook mogelijk om de buxusmot te bestrijden aan de hand van biologische bestrijdingsmiddelen. Zo heb je feromoonvallen met een vrouwelijk seksferomoon van de buxusmot waar mannen op afkomen. Door de mannetjes op tijd te vangen, kunnen de vrouwtjes niet bevrucht worden en dus ook geen eitjes leggen. Daarnaats, kun je ook aaltjes gebruiken bij de bestrijding van de larve van de buxusmot. Zorg er wel voor dat je de rups goed raakt. Vaak raak je hier niet alle rupsen, waardoor meerdere behandelingen nodig zijn.Je kunt ook de bacteriepreparaat bacillus thurigiensis gebruiken om over de buxusplant te spuiten. De rupsen consumeren de bladeren met het gif, waardoor ze problemen krijgen met hun spijsvertering. Hierdoor stoppen ze met eten en sterven ze uiteindelijk.

Buxusmot bestrijden

Buxusrupsen

Als vlinder leeft de buxusmot ongeveer acht dagen tot 2 weken. In die tijd zetten ze hun eitjes in groepjes af op de onderkant van het blad van een buxusplant. Deze buxusmot plant zich meerdere keren per jaar voort en overwintert als jonge rups. Uit de eitjes van de buxusmot komen vuilgele rupsen met bruine strepen in de lengte. De rupsen kleuren felgroen en krijgen ze een zwarte kop naarmate ze ouder worden . Op dat moment zijn ze vier centimeter groot en hebben zwarte stippen en lichte en zwarte strepen in de lengte. De rupsen verpoppen uiteindelijk tot een felgroene pop met donkere vlekken en strepen en wordt crèmekleurig bruin als ze binnen in de cocon volwassen worden.

Meer in deze categorie

Leuke ideeën voor personeelsuitjes

|
Bedrijfsleven, Blog

Hoe bereid je je voor op het geven van borstvoeding?

|
Blog

Hoe kleurkeuze consumentengedrag beïnvloedt

|
Blog

De rol van storytelling in het creëren van merkloyaliteit

|
Bedrijfsleven, Blog
© Copyright Cursos Maketing Online 2025
hello world!