Kan ik een huis kopen zonder geld?

Hypotheek adviseur

In de meeste gevallen wordt bij de aankoop van een huis gebruik gemaakt van een hypotheek. Deze “hypotheek” kan worden aangevraagd bij de geldschieters aan de hand van de resultaten van een taxatierapportage. Na de woningcrisis van de jaren 90 en 2008 zijn de eisen voor het krijgen van een hypotheek veel strenger geworden. Dat maakt het krijgen van een hypotheek ineens een stuk lastiger! Het zogenaamde doel van deze regels is dat mensen minder snel in de schulden raken.

In deze blog hebben we het dus over de optie om een huis te kopen zonder eigen geld.

Huidige wet en regelgeving bij het kopen van een huis

Als je in deze tijd een huis koopt, dan kun je een hypotheek krijgen die maximaal 100% van de marktwaarde van het huis bedraagt. De hypotheek kan dus niet hoger zijn dan de waarde van het huis. Daarnaast moet je denken aan zo’n 6% financieringskosten die je zelf moet kunnen betalen. De enige uitzondering is als je bereid bent om te investeren in een duurzamer huis. Dankzij de energiebesparende maatregelen die jij bereid bent om te nemen, bespaar je nog zo’n maximaal 25000 euro.

Overboden worden

Gezien je maar een hypotheek krijgt voor 100% van de marktwaarde, is het in deze tijd enorm lastig om een huis te kopen zonder hypotheek. De meeste mensen bieden momenteel meer dan de huidige marktwaarde en vraagprijs. Afhankelijk van in welk segment je een huis koopt en waar het huis staat, is het risico op overbieding hoger of lager. Zonder eigen geld zul je dus wederom beroep moeten doen op je eigen vermogen.

Gerelateerd nieuws  Laat de uitbreiding van je bedrijf je niet afschrikken!

Onder de vraagprijs kopen

In het zeldzame geval dat het je lukt om een woning te vinden onder de vraagprijs, dan kun je een woning kopen zonder eigen geld.

Niet voldoende spaargeld?

Misschien betaal jij wel een huurprijs van 750 euro en dat een bruto maandlast voor een hypotheek inclusief aflossing voor een soortgelijke woning ongeveer 450 euro bedraagt. Dit is een behoorlijk verschil in de maandlast en je bouwt vermogen op door middel van de aflossing van de hypotheek. In tegen stelling tot het huurbedrag, dat je gewoon kwijt bent.

Als je over onvoldoende financieel vermogen beschikt kun je een aantal dingen doen.

Praat met je familie en met vrienden. Wellicht kunnen die je voorzien van financiële steun. Door schenking liggen binnen de fiscale grenzen fijne opties.

Je kunt een persoonlijke lening verkrijgen. Niet de meest fijne oplossing, omdat er rentes aan verbonden zijn en omdat je minder hypotheek kan krijgen met een BKR-registratie. Wanneer het echter om een kleiner bedrag gaat dat makkelijk te realiseren is, kan het een interessante optie zijn.

Conclusie

Het kopen van een huis zonder eigen vermogen is theoretisch mogelijk. De kans dat je eigen geld moet inleggen is echter haast onvermijdelijk.  Het is afhankelijk van de marktwaarde van de woning en het bedrag dat uiteindelijk onderhandeld of zelfs overboden wordt.

Ja, het is handig om een goede financiële buffer te hebben, maar hoeveel je precies nodig hebt, is van meerdere factoren afhankelijk.

Heb je vragen? Maak dan een afspraak met een “onafhankelijke” hypotheekadviseur.

Meer in deze categorie

Zo verzorg je een herfst chrysant

|
Lifestyle, Wonen

Raftwood vloeren: een milieuvriendelijke optie

|
Wonen

Wat zijn de tuintrends van 2024?

|
Wonen

Waarom goede raambekleding niet te onderschatten is

|
Wonen
© Copyright Cursos Maketing Online 2024
hello world!