Een verschrikkelijke dilemma: thuis blijven wonen of het verpleeghuis? 

25/11/2021
|
140
drempelhulp

Het is een vraag die veel mensen eigenlijk niet willen stellen. Het is nooit fijn als het thuis niet meer wil. Maar, hoe bepaal je dat eigenlijk? Wanneer kan iemand niet meer thuis wonen? En, wie bepaalt dat dan? Het zijn lastige vragen, maar wel noodzakelijk.  

Soms moet je andere vragen stellen 

Wie zegt bijvoorbeeld dat thuis blijven wonen en het verpleeghuis de enige opties zijn? Dit blijkt in veel gevallen, wel zo te zijn. Maar, dat is niet altijd zo. Het is dus zaak om uit te zoeken wat nu niet precies meer wil. Wie vindt dat het niet meer wil? In hoeverre kan diegene waar het over gaat, zelf bepalen of het niet meer wil? Wat is niet meer willen? Zegt dat iets over wat jij vindt? Of is het ook daadwerkelijk zo? In wiens belang is dit? 

Tja dat zijn een heleboel zaken, die mogelijk als aanvallend kunnen worden gezien. Zo zijn ze niet bedoelt. Ze zijn er om helder te krijgen of thuis blijven wonen niet meer gaat. Pas als je deze vragen helder hebt kun je verder. Kijken naar wat dan wel kan. 

Drempelhulp 

Er zijn nogal wat opties om thuis blijven wonen mogelijk te maken. Dat gaat verder dan het aanschaffen van een drempelhulp. Vaak namelijk als deze vragen aan bod komen, dan is die drempelhulp allang een onderdeel van het huis. Er zijn wel meer zaken dan alleen een drempelhulp. Denk bijvoorbeeld van het ophogen van de hoeveelheid zorg. 

Gerelateerd nieuws  Corona zorgt voor het opnieuw ontdekken van je woning en tuin

drempelhulp

Soms is de maximale capaciteit al bereikt qua reguliere zorg. Als je wat beter bemiddeld bent, is het mogelijk om particulier wat extra zorg in te kopen. Het kan ook mogelijk zijn dat iemand, bijvoorbeeld vanwege dementie zich erg eenzaam voelt in huis. Dan kan het een optie zijn om bijvoorbeeld mantelzorg ondersteuning aan te vragen. Mantelzorg vraagt veel van je, veel mensen vinden het dan ook moeilijk om nog op vakantie te gaan. Terwijl dat natuurlijk ook ervoor kan zorgen dat je weer opgeladen bent. Je zou zelf ook misschien een dag minder kunnen gaan werken, als dit financieel mogelijk is. Ook is vaak tijdelijk verlof mogelijk. 

Geen geld, maar wel een grote familie? Dan lukt het misschien om een soort roulatiesysteem te maken. Op die manier deel je de lasten en kan iemand thuis blijven wonen. Vooral met dementie is verkassen vaak lastig en zorgt het ook nog eens voor een versnelling in het proces. Een oude boom verplaatsen is gewoon niet optimaal. Toch kan het soms niet anders. Dat kan voor iedereen enorm moeilijk zijn. Het leven is niet altijd maakbaar.

Meer in deze categorie

Waar moet je op letten bij het kopen van een keuken?

|
Wonen

Zo verzorg je een herfst chrysant

|
Lifestyle, Wonen

Raftwood vloeren: een milieuvriendelijke optie

|
Wonen

Wat zijn de tuintrends van 2024?

|
Wonen
© Copyright Cursos Maketing Online 2024
hello world!