Boomstamtafels zijn de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. Boomstamtafels lijken niet zo ingewikkeld te maken. Je zou denken dat het drie stappen zou hebben. Het omzagen van een boom, het zagen van de boom in stukken en het oliën van de boom. Maar dan zou je het fout hebben. Een boomstamtafel is echt vakmanschap en dat is niet zo gedaan!

Het begin van de boomstamtafel

Als de juiste boom gevonden is, vaak lokaal van een erf of uit het bos, heeft de boom ontzettend lang nodig om te drogen. Dit duurt vaak jaren. In eerste instantie wordt de boom in zijn geheel te drogen gezet en daarna wordt de boom in delen gezaagd en worden alle losse delen gedroogd. Als die verschillende delen van de boom gedroogd worden, worden ze naar verschillende plaatsen verzonden.

Verschillende soorten boomstamtafels

Als een boom in delen wordt gezaagd, komen er verschillende delen tevoorschijn. Omdat de boom plat wordt gelegd tijdens het drogen ontstaat er sowieso een unieke boven- en onderkant. Daarnaast is iedere laag tussen beide delen uniek. Omdat niet iedere boomstamtafel vakman in dezelfde soort tafel specialiseert, heeft iedere vakman zijn voorkeuren bij de typen hout dat men gebruikt. Stel, een vakman wil alleen maar grote tafels maken, dan zijn de boven- en onderkant bijvoorbeeld helemaal niet handig om in huis te houden. Vakmannen die kleine tafels maken daarentegen, zijn juist erg blij met de wat kleinere stukken van de boom.

Boomstamtafel

Met hart en ziel boomstamtafels maken

Boomstamtafels die op de woonboulevard te koop zijn, zijn echt van een andere kwaliteit dan boomstamtafels die door een vakman zijn gemaakt. Houd dus hier altijd rekening mee en ben je bewust van waar jij jouw boomstamtafel koopt.