De kracht van verschillende gelukshormonen
Hormonen wordt in je lichaam geregeld door een aantal verschillende processen. Sommige hormonen zorgen ervoor dat je je verdrietig, boos of bang voel, andere hormonen zorgen daarentegen weer voor geluk of blijheid. In deze blog gaan we meer vertellen over de verschillende gelukshormonen en wat deze precies voor je lichaam betekenen.
Endorfine
Een voorbeeld van een gelukshormoon is endorfine, dit hormoon heeft pijnstillende eigenschappen. Wanneer je je zwaar doet inspannen, zorgt endorfine ervoor dat je geen fysieke pijn zult voelen. Er zijn een aantal activiteiten die ervoor zorgen dat je lichaam endorfine aanmaakt. Voorbeelden hiervan zijn sporten, seks, mediteren, lachen en eten. Het zijn dus voornamelijk activiteiten waarmee je zult ontspannen. Poppers bestellen zou er dus voor kunnen zorgen dat je meer endorfine aanmaakt.
Dopamine
Een ander voorbeeld van een gelukshormoon is dopamine, ook wel het hormoon dat zorgt voor blijdschap. Het hebben van dopamine kan zorgen voor een ontzettend lekker gevoel, desondanks duurt dit gevoel vaak maar een korte tijd. Het komt vaak voor dat activiteiten of producten die dopamine aanmaken een verslaving kunnen zorgen. Het kan ook wel worden omschreven als een verslaving aan een vrolijk gevoel.
Serotonine
Serotonine is een gelukshormoon dat effect heeft op verschillende vitale lichaamsfuncties. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het immuunsysteem, hart of spijsvertering. Ook het serotonine invloed op het humeur en zelfvertrouwen. Serotonine kan ontstaan wanneer je moed opbrengt door uit je comfortzone te komen, of wel iets te doen waar je trots op bent. Voorbeelden zijn hiervan een presentatie geven voor een grote groep of het overwinnen van bepaalde angsten.
Oxytocine
Het laatste gelukshormoon is oxytocine, dit hormoon wordt aangemaakt bij sociale interactie. Het hormoon zorgt ervoor dat we het gevoel van liefde, vertrouwen of vriendschap geven. Het gevoel van sociaal contact en het belang om erbij te horen speelt hierbij een grote rol. Het hebben van voldoende contact of intimiteit met andere zorgt ervoor dat we genoeg oxytocine aanmaken.