Wat is een tweede spoor traject?
Wanneer je door omstandigheden of ziekte langdurig afwezig bent geweest en re-integratie bij eigen werkgever niet mogelijk meer is, kom je soms in aanmerking voor een tweede spoor traject. Stel je komt uit het onderwijs en hebt een burn-out gehad. Door langdurige problemen is het niet meer mogelijk om te re-integreren aangezien de vervanging inmiddels een vaste functie heeft gekregen. Bij zo'n traject ga je dan kijken (met je huidige werkgever) of het mogelijk is om bij een andere organisatie te kunnen integreren. Voor het ene beroep is dat makkelijker dan voor het andere beroep. Een accountant of fiscalist is eigenlijk altijd nodig, maar ben je bankier ben je bijvoorbeeld wat snelelr te vervangen. Een goede werkgever zorgt tenslotte niet alleen voor de werknemers in goede tijden, maar ook wanneer het minder gaat.
Hoe verloopt zo’n tweede spoor traject?
Je begint een tweede spoor traject eigenlijk altijd met een kennismakingsgesprek. Er wordt bekeken wie je bent, wat je achtergrond is, en wwat je nodig hebt. Je krijgt een coach die je gaat begeleiden, en vervolgens zijn de stappen die je maakt eigenlijk allemaal gericht op het vinden van een nieuwe, fijne werkplek die past bij wat goed voor jou is.
Voor wie?
Stel je komt dus uit het onderwijs. Een tweede spoor traject is niet alleen maar gericht op het teruggaan naar het onderwijs, want er moet dus gekeken worden naar wat bij jou past. Voelt voor de klas staan niet goed meer voor jou, dan wordt er gekeken naar een plek buiten het onderwijs. Een tweede spoor traject is dus niet enkel voor mensen die in dezelfde branche willen blijven werken.