Veel mensen vinden het noodzakelijk dat er een goed, verduisterd raamdecoratie hangt in de slaapkamer, woonkamer of keuken. Hiervoor zijn tegenwoordig heel erg veel mogelijkheden! Het is natuurlijk niet fijn als je tijdens het slapen wakker wordt van het zonlicht wat tijdens de zomermaanden erg vroeg schijnt. Voorbeelden van zondecoratie zijn bijvoorbeeld rolluiken, deze moet je af en toe goed na laten kijken. Het kan namelijk zijn dat er iets kapot is waardoor je een rolluik reparatie nodig hebt.

 

Hoe werkt de zon?

Hoe de zon precies werkt is heel erg moeilijk uit te leggen, het is namelijk heel erg ingewikkeld. In het kort komt het op het volgende neer. Door de enorme hitte in de kern van de zon en de enorme druk die de zwaartekracht van de zon zelf afgeeft, smelten constant 4 cellen waterstof samen tot 1 centiliter helium. Hierdoor ontstaat er een enorme energiebron die warmte en licht uitstraalt. Nu blijkt uit onderzoek dat de zon evenveel energie op wekt als de gehele mensheid in 1 jaar tijd zou verbruiken.

 

Hoe ziet de zon er in de toekomst uit?

Het blijkt dus dat er over 5 miljard jaar wordt verwacht dat de zon alle waterstofmoleculen heeft omgezet in helium, waardoor er geen energie meer kan worden opgewekt. Als dit gebeurt wordt de zon heel erg groot, eigenlijk zwelt hij dan op. Doordat hij groter wordt zal de zon gaan afkoelen, de kleur van de zon wordt dan rood. Uiteindelijk zal de zon dan uitsterven en zal er geen energie meer geproduceerd worden. De aarde heeft zonlicht nodig ook voor zonne-energie, dus als de zon uitsterft dan zal de aarde ook kapotgaan.

 

Het klinkt allemaal heel erg heftig, maar niemand weet wat er over 5 miljard jaar afspeelt. Wat denk jij wat over 5 miljard jaar gebeurt, denk je dat de mensheid dan nog leeft? Genoeg om over na te denken in ieder geval!