Ben je 16,5 jaar oud of oudere? Dan mag jij beginnen met rijlessen. Je kunt starten met zelf besturen van een auto. Vroeger heb je altijd op de bijrijder stoel gezeten. Misschien heb je al ergens op een parkeerplaats een beetje geoefend. Nu mag je eindelijk starten met rijlessen. Maar hoe werkt dat dan en hoe haal ik uiteindelijk mijn rijbewijs? Deze vragen zullen worden beantwoorden in dit artikel.

Het begin

Voor kunt beginnen met rijlessen zul je eerst moeten kijken bij welke autorijschool jij wilt beginnen. Het is daarbij belangrijk dat je niet alleen gaat kijken naar welke autorijschool het goedkoopst is. Je kijkt namelijk ook naar de rijschool die uiteindelijk de beste kwaliteit rijlessen verzorgd. Dit kun je doen door op internet naar rijscholen in de buurt te zoeken en te kijken bij de reviews die zijn achtergelaten. Een voorbeeld van een website van een rijschool is die van rijschool Heerlen. Ook kun je eens bij je vrienden, familie en kennissen vragen waar zij hebben gelest vroeger. Wanneer je een school hebt gevonden kun je vaak een proefles nemen om te kijken of de instructeur bij jou past. Je zult namelijk een flink aantal uren samenzitten met deze instructeur dus het is maar beter ook dat je een goede klik hebt.

rijschool Landgraaf

De vervolg stap

Nadat je bent begonnen met de rijlessen kun je het beste zo snel als mogelijk een afspraak inplannen bij het CBR voor je theorie-examen. Dit examen dien je te halen voordat je mag starten met de tussen tijdse toets (TTT) en uiteindelijk je praktijk examen. Het theorie-examen 1,5 jaar geldig. Je dus ervoor moeten zorgen dat je het rijbewijs behaalt in deze 1,5 jaar.

TTT

Na de theorie blijf je nog steeds lessen en ga je uiteindelijk werken naar de TTT. Door de TTT te halen maak je het jezelf makkelijker op het praktijk examen. Je hoeft namelijk de speciale verrichtingen en de voertuig kennis niet opnieuw te toetsen. Daarnaast krijg je door de TTT al een eerste ervaring met het afrijden bij het CBR.

Praktijk examen

Nadat je de TTT hebt behaald of niet ga je na nog een aantal rijlessen op voor je praktijk examen. Tijdens dit examen bewijs jij dat je de rijvaardigheid onder de knie hebt. Mocht dit inderdaad zo zijn dan krijg jij jouw eigen roze pasje ongeveer een week na dat je hem hebt aangevraagd bij jouw gemeente huis na je examen.