Het nulurencontract

19/12/2021
|
235
rechten oproepkracht

In principe bestaan er drie soorten oproepcontracten. Je kunt een nulurencontract afsluiten met je werkgever, een min-max contract óf kiezen voor een oproepcontract met voorovereenkomst. Over de definitie van het woord oproepkracht lopen de meningen weleens uiteen. Onder oproepkracht kun je iemand verstaan die pas komt werken wanneer een werkgever diegene oproept. Er is sprake van een arbeidscontract waarin geen uren zijn overeengekomen. Een werkgever kan een oproepkracht dus oproepen om een paar uur te komen werken, maar dit kan ook langer zijn. Het maandsalaris van een oproepkracht wisselt dan ook.

Je rechten bij een nulurenovereenkomst

Ben je oproepkracht en twijfel je over jouw rechten? Je kunt een hele hoop juridische informatie online vinden. Een zoekterm als ‘rechten oproepkracht’ laat jou je rechten en plichten zien. Zo mag je als oproepkracht niet minder dan vier dagen van tevoren worden opgeroepen voor werk. Je mag in dat geval weigeren om te werken. Daarnaast dien je minstens drie uur uitbetaald te krijgen elke keer dat je wordt opgeroepen voor werk. Dit geldt ook als je minder uren hebt gewerkt. Er zijn in dat geval echter een aantal vereisten die een rol spelen. Zo moet er een afgesproken werktijd van minder dan vijftien uren per week terug te vinden zijn in je contract. Tevens mogen er geen afspraken gemaakt zijn over werktijden of het aantal uren dat je werkt. Een ander punt wat regelmatig discussie en juridisch gesteggel kan opleveren is het minimumloon. Je verdient minimaal het minimumloon. Hier heb je recht op. Bovendien heb je recht op een doorbetaalde vakantie van vier werkweken en vakantiegeld. Uiteraard kan het voorkomen dat je ziek wordt. Je hebt in dat geval recht op minimaal 70% van je loon (wachtdagen zijn hier uitgezonderd). Stond je niet ingeroosterd toen je ziek werd? Dan heb je geen recht op doorbetaling. Termen als ‘rechten oproepkracht’ geven je binnen een mum van tijd een heldere opsomming van jouw rechten en plichten.

Gerelateerd nieuws  Wat is een tweede spoor traject?

Twijfel over je oproepovereenkomst

Je kunt twijfel hebben óf je wel een oproepcontract hebt en dus oproepkracht bent. Je kunt spreken van een overeenkomst op oproepbasis als je geen loon krijgt als je geen werk verricht. Tevens mag het aantal uur niet zijn vastgelegd in een tijdvak van een maand of jaar. Je recht op loon dient ongelijkmatig verdeeld te zijn over dat tijdvak. Zo werk je de ene maand tien uur en een andere maand dertig uren bijvoorbeeld. Deze uren krijg je meteen uitbetaald. Tevens is je werkgever verplicht om te vermelden op je loonstrookje of er sprake is van een oproepovereenkomst.

rechten oproepkracht

Meer in deze categorie

Work-dresscode dilemma: kleding tijdens een hittegolf

|
Werk

Wat is een bounce rate?

|
Webshop, Werk

De vindbaarheid van je online winkel verbeteren: 5 tips

|
Algemeen, Werk

Checklist sollicitatiegesprek voorbereiden

|
Algemeen, Werk
© Copyright Cursos Maketing Online 2024
hello world!