Gelukkig aan het werk
Een baan zoeken is iets wat iedereen in zijn hele leven een keer zal moeten doen. Of het nu voor het geld is, het volgen van je passie, het leren van dingen of noem maar op! Voor de meeste mensen is geld essentieel. Vaste lasten worden ook hoger met de leeftijd. Het is dus cruciaal om een goede baan te hebben waar je van houdt en waar je tevreden mee bent. Ook moet je op verschillende zaken letten, zoals reistijd, werkkleding, de ruimte waarin je gaat werken en natuurlijk je salaris. Iedereen heeft hierin andere wensen en eisen. Luister goed naar jezelf, want je wilt niet een maand later ontdekken dat jouw baan jou erg ongelukkig maakt. Kortom, denk goed na over wat je precies zoekt in je werk en neem geen genoegen met minder. Stel altijd je eigen veiligheid voorop en je mentale welzijn.
Horeca baan
Bijna iedereen zal wel eens een baan in de horeca bemachtigen. Dit heeft zijn voordelen want in de horeca kan je namelijk bijzonder veel fooi krijgen. Je moet wel goed met je werkgever bespreken wat er met deze fooi gebeurd. Het kan namelijk zijn dat alle fooien worden gebruikt voor bijvoorbeeld een team uitje. Een horeca baan lijkt misschien makkelijk, maar je moet er wel tegen kunnen. Je bent continue het uithangbordje voor jouw bedrijf dus je moet er altijd representatief uit ziet. Je staat vaak ook lange dagen op je benen. Ook krijg je een overvloed aan weersomstandigheden. Denk aan werken in de wind, regen en heftige zonneschijn. Je moet overal tegen kunnen en uiteindelijk dit ook met een glimlach laten zien aan klanten.
Banen met risico’s
Het kan voorkomen dat jouw baan verschillende veiligheid risico’s bezit. Er wordt natuurlijk goed door jouw opdrachtgever in de gaten gehouden welke veiligheid maatregelen van toepassing zijn. Sommige beroepen hebben bijvoorbeeld te maken met hoge temperaturen en sommige met chemische stoffen. Toch moet een werknemer ten allen tijde beschermd worden en de opdrachtgever draagt hiervoor de verantwoordelijkheid. Met behulp van bijvoorbeeld vlamvertragende kleding wordt er voor gezorgd dat de risico’s beperkt blijven op de werkvloer. Er zijn nog meer van deze attributen de veiligheid van een werknemer te vergroten. Denk hierbij aan helmen in de bouw, makers voor mensen die met chemische stoffen werken en noem maar op. Ga altijd het gesprek aan met jouw werknemer als je ooit voelt dat jouw veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Er zijn bepaalde regels waar een werkgever aan moet voldoen.
Uni format
Om de veiligheid van een werknemer te kunnen garanderen zijn er bepaalde regels in het leven geroepen. Eén van de veiligheid regels is bijvoorbeeld dat producten en ander vloeistof, aan een bepaalde code moet voldoen. Deze code weergeeft welke stoffen in een product of vloeistof zijn verwerkt. Met een UNI format zijn er procedures vast gesteld over wat je moet doen als er bijvoorbeeld iets giftigs wordt ontdekt. Zo is het altijd duidelijk hoe er moet worden gehandeld en kan er minder fout gaan. Een UNI format is een zeer wenselijke omdat werkgevers dan allemaal dezelfde handelingen moeten uitvoeren bij een bepaalde situatie. Zo is er duidelijk hoe jouw veiligheid ten alle tijden kan worden gewaarborgd.