De processierups in het jaar 2019

30/10/2020
|
75
processierups

In 2019 hadden we heel veel erg last in Nederland van de processierups. Dit insect zorgde er met zijn brandharen voor dat zelfs mensen in het ziekenhuis belandde. De volledige naam van het insect is de eikenprocessierups. Uiteindelijk verandert deze rups een vlinder. De naam van deze vlinder is de Eikenboomvlinder. De rups is te vinden op de vanzelfsprekende eikenbomen. Je ziet dan grote stukken van boom bedekt met een wollige substantie van deze rupsen. Van wat verderaf zie je niet meteen dat het de rupsen zijn en denk je dat er iets geks op de boom zit. Als gevolg van deze rupsen zijn er parken en speeltuinen gesloten omdat deze rupsen zorgen voor een hoop ellende bij kinderen. Als je door het bos liep zag je dat er verschillende bomen een rood-wit lint om hun stam hadden gespannen. Met dit lint hoopte de gemeente mensen erop te wijzen dat die bomen de woonplaats waren van deze processierups. De naam processierups komt misschien wel van het feit dat deze rupsen zich in grote groepen verplaatsen. Zo zul je er niet snel maar een rups tegenkomen.

Gerelateerd nieuws  Wat weet jij van suiker?

processierups

Het gevaar

Het gevaar van de processierups zit hem in zijn haren. Dit zijn er namelijk wel 700.000. Bij gevaar schiet de rups deze haren weg. Vervolgens belanden deze brandharen in de ogen, luchtwegen of op de huid van mensen of dieren. Dit is uiterst vervelend. Zoals eerder aangegeven kun je erdoor in het ziekenhuis belanden. Dit heeft dan te maken met onderliggend leed of een allergische reactie die optreedt. In deze brandharen kunnen namelijk ook nog andere vervelende stoffen zitten. Deze stoffen dragen dan ook bij aan deze allergische reactie.

De klachten die er kunnen optreden

Wanneer je in aanraking bent geweest met de brandharen van de processierups kan het zijn dat je last krijgt van uitslag op je huid, pijnlijke ogen die tranen, irritatie aan de luchtwegen, ontsteking van het maagdarmkanaal of allergie. Belangrijk is dat je niet gaat wrijven of krabben want hiermee verspreid je de haren juist. Gebruik plakband om de haren te verwijderen. Daarnaast kan het ook verstandig zijn om dus een arts te raadplegen bij erge klachten.

Meer in deze categorie

Huel review: een uitgebreide analyse

|
Eten, Health

Motivaties om meer te gaan sporten

|
Health, Lifestyle

5 manieren om te ontspannen

|
Health

5 Schoonmaaktips voor studenten

|
Health, Student
© Copyright Cursos Maketing Online 2023
hello world!