Speciale handelsvoorwaarden van verkoper naar koper
Wanneer we het hebben over speciale handelsvoorwaarden van verkoper naar koper dan hebben we het over incoterms. Dit voorwaarden die de verantwoordelijkheden van alle betrokkenen verduidelijken bij het verzenden van verkoper naar koper. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het verzenden van een pakketje. Wanneer je met incoterms te maken hebt dan heb je het voornamelijk over regels die betrekking hebben op het internationale handelsrecht. Deze regels geven bovendien duidelijkheid over alle internationale transacties die er gedaan worden. Ook worden er dingen verduidelijkt zoals de kosten, risico’s en de taakverdeling. Incoterms zijn handelsvoorwaarden die over de hele wereld geaccepteerd worden door zowel overheden en juridische autoriteiten. Ook zijn deze handelsvoorwaarden heel belangrijk bij het opstellen van verkoopcontracten.
ICC
Wanneer we het hebben over incoterms zijn deze natuurlijk ook door een organisatie in het leven geroepen. Het ICC heeft de incoterms bedacht. ICC staat voor International Chamber of Commerce en werd opgericht in 1919. De eerste incoterms van ICC werden gepubliceerd in 1936 en de meest recente versies zijn die van 2020. Naast dat de handelsvoorwaarden al heel lang bestaan zijn er ook nog allemaal verschillende soorten in. Er bestaan namelijk elf verschillende soorten die weer zijn onderverdeeld in allemaal andere categorieën. Categorieën zijn bijvoorbeeld gebaseerd op de kosten, de risico’s en de locatie waar het pakketje afgeleverd moet worden. Categorieën worden ingedeeld in E, F, C en D. Iedere categorie staat hierbij ergens anders voor. Ook binnen de categorie zijn er steeds weer bepaalde voorwaarden te vinden.
Categorieën
De E categorie staat ervoor dat de koper de verantwoordelijkheid draagt. De verkoper heeft alleen als verantwoordelijkheid dat het product bij het afgesproken adres aankomt. De F categorie staat voor de verantwoordelijkheid van de verkoper. De leveringswijze en de afhandeling die vooraf met de klant zijn afgesproken zijn hierbij belangrijk. De C categorie staat ervoor dat de verkoper verantwoordelijk is voor alle kosten tot de goederen zijn aangekomen op de afgesproken bestemming. Binnen categorie D zijn alle verplichtingen afhankelijk van de bestemming. De ene keer kan het dus zo zijn dat de verkoper alle verantwoordelijkheid heeft, terwijl dit de volgende keer de koper is.