Milieutrends in het verkeer
De afgelopen jaren ligt de focus op duurzaamheid en milieubewust zijn hoger dan ooit. Of het nou over het stikstofbeleid gaat of over zonnepanelen, elk aspect van ons dagelijks leven voelt de invloed van milieubewust zijn. De kilometers die rijdend Nederland maakt op de weg zijn zeer zeker geen uitzondering. Welke impact heeft dit gehad op onze wegen? Dat leggen wij hieronder voor je uit!
8 op de 10 bestuurders laat de auto bewust wel eens staan
Volgens het onderzoek ‘Belevingen 2020’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek gaf 78% van de gevraagde mensen aan wel eens de auto bewust te laten staan. De drie meest voorkomende redenen hiervoor waren:
- Mensen willen meer bewegen (48,4%)
- Bijdragen aan een beter klimaat of milieu (16,3%)
- Het is makkelijker (15,7%)
Hoewel het bijdragen aan een beter klimaat of milieu niet de grootste beweegreden is onder de gevraagde bestuurders, draagt elke reden bij aan het verbeteren van het milieu!
Rijlessen in een automaat
Een trend die veelal voorkomt in de Randstad is het rijlessen in een automatisch schakelende auto. Doordat er in een automaat voor jou geschakeld wordt op het perfecte moment, rij je een heel stuk zuiniger. Waar vroeger rijscholen naast hun klassieke rijlessen ook automaat rijlessen aanboden, zijn er vandaag de dag steeds meer rijscholen op aan het komen die zich exclusief focussen op rijden in een automaat. Zoek jij ook een rijschool die milieubewust is? Kijk dan eens naar rijles automaat Katwijk!
Elektrisch rijden
Met de opkomst van steeds meer laadpunten langs de weg in Nederland wordt elektrisch rijden met het jaar aantrekkelijker voor de Nederlandse bestuurder. Eind 2020 reden er meer dan 250.000 elektrische auto’s op onze wegen. De keuze voor elektrisch rijden is om meerdere reden te begrijpen. Enerzijds speelt de duurzaamheid mee. Een compleet elektrische auto zou bij gebruik van groene stroom, 70% minder CO2-uitstoot moeten hebben dan een benzineauto. De lagere CO2-uitstoot is natuurlijk afhankelijk van de stroomvoorziening.
Anderzijds speelt het kostenplaatje mee. In aanschaf is een elektrische auto nu nog duurder dan een benzineauto, maar dit geld betaald zich heel snel terug doordat je geen benzine hoeft te gebruiken. Met een benzineprijs van boven de € 2,- per liter bespaart dit heel de nodige euro’s.
We rijden minder hard
Sinds maart 2020 geldt de regeling dat wij overdag niet meer harder mogen rijden dan 100 kilometer per uur. Hoewel met deze maatregel de stikstofuitstoot ‘maar’ is verlaagd met 4%, heeft dit wel een direct effect gehad op andere activiteiten. Die 4% verlaging zorgde, volgens hoogleraar Milieu en Duurzaamheid Jam Willem Erisman aan de Universiteit van Leiden, ervoor dat wij een jaar wegen hebben kunnen aanleggen en woningen hebben kunnen ontwikkelen zonder nóg meer CO2 uit te stoten.