Kalknagels voorkomen
Het is weer winter. We dragen dikke warme schoenen. De ideale plek voor schimmels om zich te ontwikkelen. Daarom komt een infectie vaker voor aan teennagels dan aan vingernagels. Een andere oorzaak kan zijn dat er minder bloed naar uw tenen stroomt dan naar uw vingers.
Kalknagels komen vaker voor bij oudere dit komt doordat een verminderde bloedsomloop een van de oorzaken is. Ook mensen met chronische ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziektes zijn extra vatbaar hiervoor. Natuurlijk zijn er nog veel meer oorzaken om een kalknagel te krijgen. Om dit te voorkomen willen we je met dit artikel attent maken op de verschillende oorzaken:
Een schimmelinfectie
Kalknagels zijn besmettelijk! Ben er dus waakzaam op dat wanneer een gezinslid een kalknagel heeft de kans voor u ook groter is om er een te krijgen. Zo zou u zelfs besmet kunnen raken door bacteriën op de badkamervloer.
Niet alleen thuis moet u hier attent op zijn, ook in openbare ruimtes liggen bacteriën en schimmels op de loer. Denk bijvoorbeeld aan vochtige openbare plekken waar u op blote voeten loopt. Zoals een sportschool, zwembad of spa. Op deze plekken blijven vaak ongemerkt huidschilfers achter.
Een wond aan uw nagel
Als uw nagels een wondje oploopt door een beknelling, door een stoot of ander letsel is je nagel kwetsbaarder voor andere bacteriën en schimmels. Een kalknagel kan zich ook uitwikkelen vanuit een andere schimmelinfectie aan de huid zoals zwemmerseczeem. Dit dient men tijdig te behandelen om te voorkomen dat het doortrekt naar meer nagels.
Andere oorzaken kunnen zijn:
- Een verminderde weerstand
- Slechte hygiëne
- Het niet goed droog maken van voeten na het sporten of wassen
- Een afwijkende zuurgraad van de huid
- Dragen van te krappe schoenen
- Te krappe schoenen of nagelletsel
- Ziekten zoals diabetes of psoriasis
Kalknagel behandelen
Omdat nagels in de loop der jaren trager gaan groeien en dikker worden, worden ze vatbaarder voor infecties. Zoals we net al aanhaalde is het belangrijk om een kalknagel zo snel mogelijk te behandelen om verdere verspreiding te voorkomen. Maar hoe doe je dit? Een kalknagel behandelen kan op verschillende manieren. Ze gaan echter nooit vanzelf weg. Behandel niet alleen je kalknagel, maar ook je schoenen.