Het gevaar van oververhitting
Door de klimaatverandering zullen wij in de toekomst steeds meer te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Van grote droogte tot overstromingen door stortbuien, van ijzige winters tot hittegolven, ook in Nederland maken wij het steeds meer mee. Met extreme hitte komt het gevaar van oververhitting, een verschijnsel dat nog vaak onderbelicht wordt. Dit blog brengt het gevaar van oververhitting onder de aandacht, en beschrijft enkele verkoelende voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om oververhitting te voorkomen.
De symptomen
Oververhitting wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan hoge temperaturen, vooral in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Wanneer je lichaam oververhit raakt, leidt dit al snel tot overvloedig zweten en een snellere hartslag. Overmatig zweten en een snellere hartslag zijn de lichtste symptomen van een oververhitting, in ergere vormen leidt het tot desoriëntatie en hittekrampen en in het ergste geval kan het escaleren tot een hitteberoerte. Een hitteberoerte is levensbedreigend, dus het is belangrijk te voorkomen dat dit stadium wordt bereikt.
Als je meerdere van de volgende tekenen of symptomen vertoont, kun je lijden aan een hitteberoerte en moet je onmiddellijk een koelere plek opzoeken en eventueel medische hulp inroepen:
- Dorst
- Hoofdpijn
- Een koude en klamme huid
- Misselijkheid
- Plotselinge duizeligheid
- Spierkrampen
- Been, arm of buik krampen
- Vermoeidheid
- Coördinatieproblemen
Wanneer is oververhitting gevaarlijk?
Te veel warmte kan op elke leeftijd gevaarlijk zijn, maar naarmate je ouder wordt, heeft het lichaam het nog moeilijker om met extreme hitte om te gaan, waardoor je een groter risico loopt op oververhitting en een hitteberoerte. Iedereen kan dit risico echter verkleinen door een paar maatregelen te nemen om de persoonlijke gezondheid te beschermen als het warm weer is.
De belangrijkste 3 voorzorgsmaatregelen
Drink (water)
Ons lichaam koelt ons lichaam door middel van de vloeistoffen die wij eerder hebben ingenomen. In hogere temperaturen stoot het lichaam lichaamswarmte uit door extra zweet te produceren. Om vervolgens de vloeistof reserves van het lichaam weer aan te vullen is het belangrijk genoeg te drinken in hogere temperaturen. Door alcohol droogt het lichaam ook uit, dus het is aan te raden een biertje te vervangen door een glas water.
Ga in de middaguren uit de zon/warmte naar binnenruimtes
Het is belangrijk dat je tijdelijk uit de warmte kunt naar een schaduwplek of koelere binnenruimtes. Een huis of kantoor kan gekoeld worden door een ventilator of airco. Vind een installatiebedrijf voor een airco bij jou in de buurt via airco Guttecoven.
Let op de symptomen en handel passend
Door vroegtijdig in te grijpen bij symptomen van oververhitting kan erger voorkomen worden. Let niet alleen op jezelf, maar ook ouderen en kinderen in jouw omgeving.