De vernederlandsing van de Chinese keuken

23/09/2020
|
194
Chinees eten

Nasi, babi pangang of foe yong hai. Vrijwel iedereen heeft het wel eens gehad of er wel eens van gehoord: de Chinese keuken. De afhaalchinees is in Nederland een heus begrip. Maar hoe zijn gerechten als nasi, babi pangang en foe yong hai nou in Nederland terechtgekomen?

Chinese migranten die naar Nederland komen

Voor de Tweede Wereldoorlog kwamen er al Chinese migranten naar Nederland. Zo bestonden er voor WO II ook al Chinese restaurants in Nederland. Veel van deze Chinese migranten kwamen uit Nederlands-Indië. Maar vanaf het einde van de negentiende eeuw kwamen er ook veel Chinezen rechtstreeks vanuit China naar Nederland, onder andere via de scheepvaart.

De intrede van de Pinda-Chinees

Toen het rond het jaar 1929 slechter begon te gaan met de scheepvaart in Nederland raakten veel van deze Chinezen hun baan kwijt. Om zich toch financieel te kunnen redden gingen zij zelf pindakoekjes bakken en op straat verkopen. Op deze manier is de scheldnaam Pinda-Chinees in het leven geroepen. De zelfgebakken pindakoekjes waren echter zo’n succes dat er rond die tijd veel Chinese restaurants zijn geopend in Nederland. De meeste klanten van deze restaurants waren toen mensen met een Aziatische achtergrond.

Gerelateerd nieuws  Het oprichten van een BV

Indische invloeden op het eten

Toen Indonesië onafhankelijk werd trokken veel Indische migranten naar Nederland, onder andere een groep Indische Nederlanders met een Chinese achtergrond. Hierna ontstond een grote vraag naar Indisch eten in Nederland, waardoor dit de al bestaande Chinese restaurants veranderde. Door deze Indische invloed in Chinese restaurants ontstonden er veel Chinees-Indische restaurants en in 1980 werd zelfs vastgesteld dat iedere stad met meer dan 10.000 inwoners een “Chinees” restaurant mocht hebben. Deze restaurants waren dus niet echt Chinees door de invloed van de migranten. Om ook Nederlanders te trekken in deze restaurants werd het eten wat minder pittig gemaakt en werden de porties wat groter. De vernederlandste Chinese keuken is zo ontstaan.

De afhaalchinees in Nederland

Gerechten als nasi, babi pangang en foe yong hai zijn heel normaal geworden in Nederland. Wanneer je nu naar een Chinees restaurant gaat, bijvoorbeeld naar de Chinees in Stein, dan vind je een mix van eetgewoonten uit China, Indië en Nederland. Dit komt dus doordat de Chinese keuken jarenlang is veranderd door de combinaties en aanpassingen van de verschillende eetculturen. Chinees, maar dan net even anders.

Meer in deze categorie

Hoe combineer ik vis met wijn?  

|
Eten

Het productieproces van Vodka

|
Blog, Eten

Huel review: een uitgebreide analyse

|
Eten, Health

Shoppen in Maastricht

|
Autoverhuur, Diensten
© Copyright Cursos Maketing Online 2024
hello world!