De nieuwe omgevingswet

08/07/2021
|
216
Burgerparticipatie

In Nederland herkennen veel mensen het probleem dat zij soms niet meer weten waar ze precies aan toe zijn door de vele wetten en regels. Het inhuren van een advocaat of iemand met verstand van recht is soms erg duur. Het zou dus fijner zijn voor veel burgers als de overheid de wetten en regels beknopter en eenvoudiger opstelt. Zo weet iedereen namelijk direct waar hij of zij aan toe is. Wel zo fijn.

Van 26 wetten naar één wet

Het lijkt erop alsof de overheid hier nu eindelijk naar luistert. Bij de nieuwe omgevingswet die ingaat op 1 januari 2022 worden in totaal 26 wetten gebundeld tot één wet. Dit maakt het veel makkelijker voor burgers om zelf stukken door te lezen en dingen op te zoeken. De omgevingswet heeft overigens te maken met de leefomgeving van ons mensen. In de omgevingswet komen een aantal onderdelen naar voren die te maken hebben met milieu, ruimtelijke ordening, water, natuur en bouwen. Deze onderdelen zijn van toepassing op bijvoorbeeld mensen die een vergunning moeten aanvragen voor aanleg van een zwembad. Deze wet geldt daarnaast ook voor grote bedrijven die bijvoorbeeld een nieuwe productiehal willen bouwen. De wet is dus best breed, vandaar dat deze dus eerst was onder verdeeld in 26 andere wetten.

Gerelateerd nieuws  De marketing van zeecontainers

Alles via één loket

De wet maakt het ook makkelijker voor burgers en bedrijven om zich te melden bij de overheid. Waar een burger of bedrijf zich eerst moest meldden bij verschillende loketten wordt de gehele wet nu ondergebracht bij één loket. Dit zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij of zij informatie kan verkrijgen en waar eventuele vragen gesteld kunnen worden. Dit nieuwe loket is online te vinden en bevat dus alle informatie die de burger of een bedrijf nodig heeft om bijvoorbeeld een vergunning aan te vragen. De overheid hoopt met deze vernieuwing de burgerparticipatie de vergroten. De burgerparticipatie houdt in dat burger af en toe kunnen aangeven wat zij van bepaalde dingen vinden. Zo hoopt de overheid dat de burger meer inspraak krijgt en dat hierdoor beslissingen beter worden genomen. Door de burger mee te nemen in tijdens de beslissing is de kans groter dat de burger deze beslissing ook beter vind. Het is dus eigenlijk een win-win situatie.

Meer in deze categorie

De marketing van zeecontainers

|
Diensten

Slotenmaker technieken en vaardigheden

|
Diensten

Het belang van goede boekhouding voor bedrijven

|
Algemeen, Bedrijfsleven

Een kleine verbouwing

|
Bedrijfsleven, Blog
© Copyright Cursos Maketing Online 2024
hello world!