De geneeskracht van verse dille
Regelmatig kruiden en specerijen eten kan een positief effect hebben op je gezondheid. De meeste mensen die bekend zijn hiermee, weten dat kaneel, knoflook, gember, kurkuma en salie een paar van deze gezondheid wondertjes zijn. Maar wist je dat ook dille een boost aan jouw gezondheid kan geven? Lees snel om te ontdekken hoe gezond verse dille voor je kan zijn.
Medicinale werking van dille
Dille werkt anti-bacterieel en bevordert de spijsvertering. Daarnaast werkt het gassen in de darmen weg. Hierdoor is het een goed middel tegen buikkrampen en maagkrampen. Als je hier dus last van hebt, wordt het aangeraden om na elke maaltijd wat dillezaad te eten. Ook kan het helpen bij een opgeblazen buik, de hik, misselijkheid, overgeven, een pijnlijke menstruatie, een slechte adem en bij te weinig aanmaak van moedermelk.
Vitamine in dille
Mensen verwachten vaak niet dat kruiden vol met vitamines zitten. In dille zit zelfs veel meer vitaminen dat in de meeste groente. 100 gram dille bevat 257% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid aan vitamine A en 140% van de ADH aan vitamine C. Ook bevat het bijna 38% van de ADH aan vitamine B11. Hierbij geldt: hoe verser de dille is, hoe beter. Verder bevat dille nog B2, B6, B3, B5 én B1. Een kruid boordevol vitaminen dus!
Mineralen in dille
Naast dat het rijk is aan vitaminen, is dille ook een goede bron van mineralen. 82% van de ADH aan ijzer zit namelijk in dille. Daarnaast is het kruid rijk aan calcium, wat in combinatie met andere mineralen erg goed is voor gezonde botten. Het werkt beter dan melk of calciumtabletten. Verder vind je in dille ook mineralen als koper, kalium, magnesium, fosfor, zink en natrium.
Dille verwerken in je voedingspatroon
Dille kun je op veel manieren combineren. Tijdens de lunch kun je het verwerken in een salade door een yoghurtdressing met dille te maken of het op je broodje kaas te doen. Voor het avondeten kun je dille natuurlijk heerlijk over je zalm doen, maar het werkt ook prima bij wat aardappels en boontjes.